Joutsan kunta lähtee viimeiseen vuoteen ennen sote-uudistusta hyvästä taloudellisesta asemasta. Vuosi 2021 on kunnan talouden kannalta sujunut jopa 1,5 miljoonan euron verran arvioitua paremmin. Kuluvan vuoden talousarviossa ennustettiin vuodelle 2021 noin puolen miljoonan miinusta. Viimeisimpien tietojen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että Joutsan kunnan tulos 2021 voi olla jopa miljoona euroa plussalla.

Mikäli ennustettu miljoonan euron tulos toteutuu, on kunnassa vuoden 2021 jälkeen taseeseen kertynyttä ylijäämää noin neljä miljoonaa euroa.

– Kuluvana vuonna on säästöjä saatu kauttaaltaan kunnan eri toimialueilta. Talous näyttää nyt hyvältä, ja ylijäämän kerryttäminen onkin erittäin tärkeää ennen sote-uudistusta, kommentoi kunnanjohtaja Harri Nissinen.

Vuoden 2023 alussa toteutuva sote-uudistus siirtää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuslaitoksen pois kuntien vastuulta maakunnallisen hyvinvointialueen hoidettavaksi. Samalla myös kuntien tuloja siirretään hyvinvointialueelle. Alustavien laskelmien mukaan esimerkiksi Joutsan toimintakulut pienevät nykyisestä noin 36 miljoonasta eurosta noin 13 miljoonaan euroon ja tulojen ennakoidaan pienentyvän vielä rajummin.

Joutsan kunnanhallitus hyväksyi kunnan ensi vuoden budjetin valtuustolle esitettäväksi maanantain kokouksessaan. Budjettiesityksessä tilikauden 2022 tulos on reilut puoli miljoonaa euroa miinuksella. Kunnanjohtaja Harri Nissisen mukaan kunnan tavoitteena on kuitenkin päästä ensi vuonna nollatulokseen.

Sote-uudistusta odotellessa kunnassa ei tehdä mitään isoja remontteja kulurakenteeseen eikä henkilöstöön. Toki erityisesti perusturvan menoja seurataan tarkasti, koska niillä on todennäköisesti vaikutusta kunnan ja hyvinvointialueen rahanjakoon vuoden 2023 muutosvaiheessa.

Kunnanhallituksen käsittelyssä käyttötalouspuolelle lisättiin 5.000 euroa käytettäväksi Leivonmäellä yhdyskuntajätteiden keräyspaikan ja matonpesupaikan rakentamisiin. Investointiosassa tärkeimmät muutokset olivat lisäykset varhaiskasvatuksen tilojen remontointiin vuodelle 2022 (150.000 euroa), aurinkopaneeleiden ostoon vuodelle 2023 (50.000 euroa) ja kevyenliikenteen väylän rakentamiseen Leivonmäellä vuonna 2024 (200.000 euroa).

Markku Parkkonen

Tagged with →