Moni on syksyn aikana saattanut kiinnittää huomiota entisen K-kauppa Patarouvan kiinteistön ympärillä tapahtuneisiin laiteasennuksiin. Kiinteistössä toimii tätä nykyä Fazer-konsernin omistama mylly, ja laiteasennukset liittyvät investointeihin, joilla parannettiin tilojen pölynpoistoa muun muassa työturvallisuuden kehittämiseksi.

Mylly on perustettu tiloihin vuonna 2018 Vuohelan Herkun toimesta tekemään yritykselle gluteenittomia jauhoja ja jauhotuotteita. Kun Fazer-konserni osti Vuohelan Herkun leipomo- ja myllyliiketoiminnot, mylly siirtyi Fazer Myllylle vuonna 2021 alkuvuodesta. Vuohelan Herkku oli tuolloin yksi gluteenittomien leipomotuotteiden edelläkävijöistä Suomessa, ja yrityksellä oli nykyaikainen gluteeniton leipomo Lahdessa ja mylly Joutsassa.

Kaupan myötä Fazerista tuli gluteenittomien leipomotuotteiden markkinajohtaja Suomessa. Oston taustalla on konsernin halu jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista ja investoimista kasvaviin tuotekategorioihin.

Joutsan toimipisteellä työskentelee kolme henkilöä. Mylly tekee gluteenittomia jauhemaisia tuotteita kuluttajille ja esimerkiksi leipomoille. Joutsassa käsitellään ainoastaan gluteenittomia raaka-aineita, joten tuotanto on täysin gluteenitonta. Fazerilla on Joutsan lisäksi mylly Lahdessa ja Ruotsissa Lidköpingissä.

Yhtiö investoi gluteenittomien tuotteiden valmistukseen, koska markkinan ennustetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina.

– Joutsan toimipiste on meidän gluteenittomalle liiketoiminnallemme tärkeä yksikkö. Markkina kasvaa ja siihen ovat vaikuttaneet valikoiman monipuolistuminen sekä gluteenittomia tuotteita käyttävien kuluttajien määrän kasvu, kertoo toimitusjohtaja Jarkko Arrajoki, Fazer Mylly Suomi.

Tänä vuonna Fazer on tuonut kauppoihin jo kymmenkunta uutta gluteenitonta leipomotuotetta, ja yhtiö aikoo investoida tulevaisuudessakin niiden valmistukseen.

Fazerin mukaan gluteenittomien tuotteiden osuus koko Suomen leipomomarkkinasta on reilu 3 prosenttia. Kysyntä on ollut viime vuodet kovassa kasvussa, ja gluteenittomien tuoreiden leipomotuotteiden markkina onkin kasvanut Suomessa 17 prosenttia tämän vuoden aikana. Kasvuun ovat vaikuttaneet valikoiman monipuolistuminen sekä gluteenittomia tuotteita käyttävien kuluttajien määrän lisääntyminen.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Fazerin Joutsan myllyllä työskentelee kolme henkilöä, joista yksi on kuvassa oleva Heidi Tirkkonen. Kuva: Fazer.

Mylly toimii entisen K-kauppa Patarouvan kiinteistön itäpäädyssä. Sillä on käytössään tammikuun 2022 loppuun mennessä toteutettavan tilalaajennuksen myötä noin 40 prosenttia (yli 600 m2) kiinteistön tiloista. Kuva: Heikki Utula.

Edit: Täsmennetty kuvatekstiin laajennuksen neliömetritietoja klo 12:29.

Tagged with →