Itä-Päijänteen vapaaseurakunnan alaisuudessa kenttätyönsä tekevä ViaDia Itä-Päijänne ry ja Joutsan seurakunta yhdistivät aiemmin tänä vuonna voimansa ruoka-avun tarjoamisessa käynnistämällä yhteisen ruokakassijakelun. Molemmat ovat jakaneet ruokakasseja tahoillaan jo pitkään, vapaaseurakunnan väki ensin seurakunnan nimissä ja nykyisin ViaDia Itä-Päijänteen nimissä. Joutsan seurakunnan jakamat elintarvikkeet ovat olleet EU:n elintarvikkeita, vapaaseurakunta taas on jakanut EU-kassien ohella myös paikallisista ruokakaupoista ja muilta tahoilta saatuja elintarvikkeita.

Vapaaseurakunnan tiloissa toteutettava yhteinen ruokakassijako on ViaDia Itä-Päijänteen puheenjohtaja Reijo Niemisen, Itä-Päijänteen vapaaseurakunnan toiminnassa mukana olevan Hannu Hietasen ja Joutsan seurakunnan diakoni Nina Siitarin mukaan tänä vuonna kokeiluluontoista, ja ensi vuoden alussa katsotaan, jatketaanko toimintaa yhdessä. Jatko näyttää Siitarin mukaan hyvin todennäköiseltä.

Kokeilu lähti alulle juuri Siitarin pohdittua, olisiko seurakuntien mahdollista hoitaa kummankin diakoniatyön saralla tehtävä ruokakassijako yhdessä sen sijaan, että toinen jakaa elintarvikkeita Jousitien toisella puolelle ja toinen toisella puolella.

– Rupesin miettimään, että voisiko nyt voimavarat yhdistää. Olisiko se järkevää ja kaikkia palvelevaa – myöskin heitä, jotka niitä ruokakasseja hakee, Siitari taustoittaa kokeilua.

Nyt tahoilla on vapaaseurakunnan tiloissa yhteinen ruokavarasto, jonka yhteydessä ruokakasseja jaetaan vapaaehtoisvoimin aina parillisen viikon torstaina.

Jaettavat EU:n elintarvikkeet ovat kuivaelintarvikkeita kuten esimerkiksi kaurahiutaleita, vehnäjauhoja ja makaronia, ja muilta tahoilta jakoon saadaan esimerkiksi hedelmiä, vihanneksia, eineksiä ja leipää. EU:n elintarvikkeet ovat Hannu Hietasen ja Reijo Niemisen mukaan pakattu valmiiksi kasseihin, mutta hakija voi halutessaan jättää kassista pois itselleen tarpeettomat elintarvikkeet jonkun toisen otettavaksi. Sen sijaan muiden tahojen lahjoittamia elintarvikkeita ei ole pakattu valmiiksi, vaan niitä voi ottaa oman tarpeen mukaan.

Ruokakassin voi hakea Siitarin, Hietasen ja Niemisen mukaan kuka tahansa, eikä hakeminen edellytä selontekoa elämäntilanteesta. Joutsalainenkaan ei tarvitse olla, vaan kuka tahansa seudulla poikkeavakin voi hakea kassin.

– Voidaan sanoa, että jos tänne pääsee, niin ei Joutsan seudulla tarvitse nälkään kuolla. Tuolla on nytkin 3.000 kiloa kuivamuonaa, että sitä annetaan, jos on nälkä, sanoo Nieminen.

Kassin voi myös hakea toiselle henkilölle, jos tämä itse ei pääse paikalle. Hannu Hietanen laskee ruokakassin hakijoita olevan 40–50 henkeä per kerta, tosin kaikki eivät aina ota EU-kassia, vaan niitä menee kerralla yleensä 25–30. Syynä tähän on kassin sisällön runsaus ja se, että kuivaelintarvikkeet säilyvät muita elintarvikkeita pidempään.

Kaikkiaan ruokatarvikkeita jaetaan Reijo Niemisen mukaan noin 10.000 kiloa vuodessa, ja siitä määrästä noin 4.000 kiloa on paikallisilta kaupoilta. Paikalliset kauppiaat saavatkin toimijoilta isot kiitokset, nämä kun muistavat lahjoituksillaan aina juhlapyhinäkin.

– Yksikin kerta olin lähdössä jo ovella pois kaupasta – tästä nyt on jo varmaan pari vuotta – niin kauppias huusi perään, että odota vielä vähän. Hän toi kolme ämpärillistä tulppaaneja kaikille jaettavaksi, muistelee Hannu Hietanen.

Jatkossa ViaDia Itä-Päijänne on Reijo Niemisen mukaan aikeissa perustaa ViaDia-torin eli diakoniatorin, jossa voitaisiin myydä kaupoista yli jäänyttä käyttötavaraa. Kyse on ruokakassijaolle kaavaillusta tukitoiminnosta, käytännössä pienestä suoramyyntitilasta, jossa välitettäisiin tukusta saatavaa käyttötavaraa. Tarkoitusta varten etsitään parhaillaan tiloja.

– ViaDia-tori hankkeen taustalla on hankkia varoja ruuan noutamiseen eri ruoka-apu ry:ltä, joihin elintarvikevalmistajat, ruokatukut ja isot marketit niitä lahjoittavat. Lisäksi tuemme myös näitä jakopisteitä ruuan varastointiin ja hankintaan liittyvissä kuluissa. Lisävarat toisivat varmuutta elintarvikkeiden saantiin ja terveellisen niin sanotun lautasmallin mukaisen ruokavalion noudattamiseen hakijoille, sanoo Nieminen.

Tarja Kuikka