Paikallislehti Joutsan Seutu juhlii tällä viikolla 50-vuotissyntymäpäiviään.

Joutsalaiset Simo Avikainen (kuvassa oik.) ja Raija Myllykangas (vas.), pitkäaikaiset perhetuttavat ja entiset naapurit, ovat lukeneet Joutsan Seutua alusta saakka ja lehti on yhä heille tärkeä osa arkea. Avikainen oli mukana lehden synnyssäkin. Hän muistaa, kuinka Joutsassa oli 1970-luvun alussa virinnyt tyytymättömyyttä silloista paikallislehteä kohtaan, ja kunnanjohtaja Kauko Säynätjoki oli puuttunut lehden kirjoituksiin.

– Kunnanjohtaja soitti minulle, että nyt ruvetaan touhuamaan oma kunnan lehti. Ja siitä sitä aloitettiin, muistelee aikanaan Joutsassa kansalaiskoulun ja yläasteen rehtorina työskennellyt ja niin kunnallispolitiikassa kuin monessa muussakin mukana ollut Avikainen.

1970-luvun alussa vielä Leivonmäellä asunut ja siellä maatilaa emännöinyt Raija Myllykangas muistaa Joutsan Seudun olleen heti tärkeä tiedonlähde, jonka ilmestymistä aina odotettiin. Myllykangas kertoo hänellä ja nyt jo edesmenneellä puolisollaan Juhani Myllykankaalla olleen tapana lukea paikallislehti aina sanomalehdistä ensimmäisenä. Kerran kumpikin olisi halunnut lukea lehden itse ensin ja lehti meni siitä leikkimielisesti kisatessa kahtia.

– Kumpikaan ei antanut periksi. Miten tärkeä se oli silloin se lehti, nauraa Myllykangas.

Simo Avikaista ovat kiinnostaneet lehdessä erityisesti esimerkiksi koulutoimeen, kunnallispolitiikkaan ja suuriin hankkeisiin liittyvät uutiset, yksittäisinä esimerkiksi Joutsenlammen perustamista ja liikuntahallin rakentamista käsittelevät jutut.

Raija Myllykangasta taas ovat järjestöihmisenä kiinnostaneet lehdessä järjestöasiat ja tietysti Leivonmäen ja Joutsan kuntaliitosta koskenut uutisointi. Viimeksi mainitun äärellä Myllykangas pohti aikanaan, tuleeko meistä leivonmäkisistä joutsalaisia, ja tulihan sitä. Tavallaan.

– Me ollaan joutsalaisia, mutta loppuun asti leivonmäkisiä. Ainakin minä, sanoo 2000-luvun alkupuolella Joutsaan muuttanut, mutta yhä entisen kotitalonsa Leivonmäellä omistava Myllykangas.

Yhtenä esimerkkinä lehdessä vuosien varrella tapahtuneista muutoksista Avikainen mainitsee yleisönosastokirjoitusten vähenemisen: ennen monista asioista kirjoitettiin lehdessä, nykyisin netissä.

– Se on ollut hyvä, että lehti on ottanut yleisöosastoon joskus vähän arveluttaviakin kirjoituksia.

Paikallislehden sivuilla on nähty vuosien varrella Simo Avikaista ja Raija Myllykangasta itseäänkin, varsinkin Avikaista. Hän ei ole pitänyt sitä pahana.

– Olen syntyperäinen joutsalainen, ja kun on ollut koulutoimessa mukana ja seurakunnan tehtävissä, niin olen kiertänyt kaikki koulut ja tapahtumat sen vuoksi, niin se on tuntunut ihan luontevalta, että sitä joutuu olemaan mukana.

Myllykangas on ollut lehdessä esimerkiksi kesällä 2006 juttusarjassa, jossa kyseltiin kuulumisia satunnaisesti valikoiduilta henkilöiltä.

Avikainen ja Myllykangas lukevat tahoillaan Joutsan Seudun tuoreeltaan keskiviikkoaamuna. Enää he eivät lue lehteä kokonaan, vain itseään kiinnostavat aiheet. Molemmat lukevat lehteä paperisena, ei diginä. Tosin Avikainen ei tyrmää digiäkään.

– Voisin ihan hyvin nykyistä enemmän keskittyä myöskin sen lukemiseen.

Tarja Kuikka