Joutsan Kinon elokuvien esittämiseen käytettävät laitteet ovat vanhenemassa käsiin. Käytännössä digitaaliseen laitteistoon ei saa enää kaikkia tarvittavia päivityksiä. Tämän seurauksena voi tulla esimerkiksi tilanne, jossa joidenkin elokuvien puheääni ei synkronoi kunnolla suomenkielisiin tekstityksiin.

Joutsan Kinon vetäjän Eero Peltoniemen mukaan tilanne voisi pitkälle edetessään johtaa ongelmiin elokuvanäytösten suhteen.

Kunta on reagoimassa laitteistojen uusimistarpeeseen etupainotteisesti. Uusinta maksaisi reilut 40.000 euroa, ja laitehankintoihin on jo varauduttu.

Hyvinvointi- ja sivistysjohtaja Mika Sirkka kertoo, että kunta hakee Elokuvasäätiöltä laitehankintatukea uuden projektorin ja mediaserverin hankkimiseksi. Samalla huomioidaan äänentoistopuoltakin. Tuen määrä on yleensä ollut 60 prosenttia toteutuneista kustannuksista.

Joutsan Kinon toiminta on pitkälti talkootyön varassa. Vain koneenkäyttäjät sekä Kinon toiminnan vetäjä saavat korvausta. Normaalivuonna Kinossa käy katsojia noin 3.000 henkeä.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Joutsan Kinon monivuotinen vetäjä Eero Peltoniemi on antanut jo kauan kasvot paikalliselle elokuvien esittämistoiminnalle.

Tagged with →