Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronarokotekoordinaatioryhmä (ns. Koronanyrkki) on analysoinut koronarokotusten tilannetta alueellaan. Nyrkki totesi rokotuskattavuuden etenevän alueella ”hitaasti, mutta varmasti”. Tällä hetkellä toista rokotetta ottavat eniten nuoret. Syyslomaviikon pop-up-pisteet saivat Jyväskylässä positiivisen vastaanoton, ja Nyrkki suositteleekin pop-up-pisteiden järjestämistä myös jatkossa.

Helppoja rokotusmahdollisuuksia tarjotaan myös jatkossa rokotekattavuuden nostamiseksi entisestään. Kaikilla alueen yli 12-vuotiailla on nyt ollut mahdollisuus rokottautua. Helposti saatavilla olevia rokotusmahdollisuuksia järjestetään kuitenkin yhä rokotuskattavuuden nostamiseksi entisestään.

Rokotuksia järjestävät tahot ovat saaneet paljon kysymyksiä riskiryhmien määrittelystä sekä kolmansista koronarokotteista yleisesti. Nyrkki painottaa, että sairaanhoitopiirin alueella noudatetaan riskiryhmien määrittelyn sekä kolmansien koronarokoteannosten suhteen valtakunnallista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) linjausta.

Kaikkien on seurattava oman kuntansa viestintää rokotteisiin liittyen, jotta tieto mahdollisesta oikeudesta kolmannen koronarokotteen ottamiseen välittyisi heille mahdollisimman nopeasti.

Nyrkki on käynyt läpi THL:n tutkimusta sosiaali- ja terveysalan työntekijöiden rokotusten tehosta toisen annoksen jälkeen. Vaikka teho itse tartuntaa vastaan voi hiipua ajan kanssa, näyttäisi suoja vakavaa tautimuotoa vastaan säilyvän hyvin myös pidemmän aikavälin tarkastelussa.

Janne Airaksinen

Tagged with →