Kesällä 2022 toteutetaan valtakunnallinen noin 800 kilometrin mittainen pyhiinvaellustapahtuma Pyhän Olavin mannerreitillä Savonlinnasta Turkuun. Reitti kulkee myös Joutsan seurakunnan halki. Viestipyhiinvaelluksen kulkijat ovat liikkeellä toukokuusta elokuuhun.

Reitti kulkee Savonlinnasta Joroisten, Pieksämäen, Kangasniemen, Joutsan, Tainionvirran ja Asikkalan seurakuntien kautta Tampereen hiippakunnan rajalle. Viestipyhiinvaelluksen symbolina kulkee vesi.

Joutsan seurakunta vastaa 10.–11.6. välisen ajan vaelluksesta. Tuolloin reitti kulkee Joutsan seurakunnan läpi Leivonmäen, kansallispuiston, osin Luhangan kunnan maiden sekä Pappisen kylän kautta Hartolaan.

Tapahtuma alkaa helatorstaina piispanmessulla ja juhlalla Olavinlinnassa 26.5. Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen lähettää viestipyhiinvaelluksen matkaan. Viestipyhiinvaellus päättyy yhteiseen juhlaan arkkipiispa Tapio Luoman johdolla Turun tuomiokirkossa 14.8.2022.

Kirkkoherra Tuula Leppämäki on jo valmistellut asiaa olemalla yhteydessä Joutsan ja Luhangan kunnanjohtajiin. Vastaanotto oli myönteinen.

– Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissisen kanssa sovimme, että me menemme viestiä vastaan Kangasniemen rajalle. Kävelemme sieltä Leivonmäen kirkolle, jossa pidetään hiljaisuuden iltakirkko, kertoo Leppämäki.

Pyhiinvaeltajien yöpyminen on Leivonmäen koululla. Kirkkoherra Leppämäki on myös tiedottanut asiasta paikallisia liikuntajärjestöjä kuten Leivonmäen Pyryä, Joutsan Pommia, Tammijärven Tammea ja Luhangan Värettä.

– Mukaan mahtuu vielä muitakin minkä tahansa alan järjestöjä vaikka vain yhdessä vaeltamaan. Jos vaikka saisimme innostettua seurakuntamme alueella asuvat liikkumaan, kesäasukkaita myöten, kannustaa Leppämäki.

Pyhän Olavin reitti on osa suomalaista ja kansainvälistä pyhiinvaellusverkostoa. Viestipyhiinvaellus 2022 lisää mannerreitin näkyvyyttä ja kutsuu osallistumaan yhdessä kulkemiseen ja paikallistapahtumiin. Reitin merellinen versio jatkaa Turun tuomiokirkosta Ahvenanmaan kautta Ruotsiin päättyen Norjan Trondheimiin.

Janne Airaksinen

Kartassa on esitetty Pyhän Olavin reitti Joutsan alueella.