Joutsan kunnassa pohditaan parhaillaan, mitä pitäisi tehdä Länsitien varressa olevalle Liikekeskukselle (kuvassa alempi rakennus). Tai tarkemmin sanoen pohdinnassa taitaa lähinnä olla rakennuskompleksin purkamisajankohta. 1970-luvun alussa valmistunut rakennus on suurelta osin tyhjillään ja niin huonossa kunnossa, että purkaminen mahdollisimman pikaisesti lienee järkevin vaihtoehto.

Sattumia-palstan arkkitehtuuritoimituksessa on kuitenkin ryhdytty pohtimaan toistakin vaihtoehtoa. Liikekeskuksessa on nimittäin huomattavia yhteneväisyyksiä erään helsinkiläisen arvorakennuksen kanssa. Kuten oheisista kuvista näkyy, Liikekeskus muistuttaa suuresti Helsingin Lasipalatsia (kuvassa ylempi rakennus), joka myös aikoinaan oli purku-uhan alla.

Lasipalatsi on liikerakennus Helsingin Kampissa Mannerheimintien varrella. Lasipalatsi valmistui vuonna 1936, ja sitä pidetään nykyään yhtenä Helsingin huomattavimmista funktionalistisen arkkitehtuurin luomuksista. Lasipalatsi suunniteltiin alun perin väliaikaisrakennukseksi, joka oli tarkoitus myöhemmin purkaa suuremman liikerakennuksen tieltä.

Nykyään Lasipalatsissa toimii muun muassa Amos Rex -taidemuseo, eikä rakennuksen purkamisesta enää ole puhuttu.

Sattumia-palsta jättää kunnan päättäjille muhimaan ajatuksen siitä, voisiko Lasipalatsin tie olla myös Liikekeskuksen tie. Sanottakoon vielä, että palstanpitäjä ei loukkaannu, vaikka tämä idea ei mihinkään johtaisikaan.

Markku Parkkonen

Tagged with →