Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaani Terhi Kaira ja Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Matti Salomäki etenivät toiselle vaalikierrokselle tiistaina 2.11. pidetyssä Lapuan hiippakunnan piispanvaalissa. Toinen kierros tarvitaan, koska kukaan neljästä ehdokkaista ei saanut yli puolta annetuista äänistä.

Alustavan ääntenlaskennan mukaan Kaira sai 35,8 prosenttia ja Salomäki 30,6 prosenttia annetuista äänistä ensimmäisellä vaalikierroksella. Piispanvaalin toinen kierros Kairan ja Salomäen kesken käydään 23.11.

Alustavassa tuloslaskennassa äänimäärät jakautuivat neljän ehdokkaan kesken siten, että lääninrovasti Jouko Ala-Prinkkilä sai yhteensä 120 ääntä (14,2 %), hiippakuntadekaani Terhi Kaira 303 ääntä (35,8 %), tuomiorovasti Matti Salomäki 259 ääntä (30,6 %) ja rovasti Jukka Jämsén 164 ääntä (19,4 %). Vaalin äänestysprosentti oli 88,4 prosenttia.

Tulokset vahvistetaan perjantaina 5.11. tuomiokapitulin istunnossa. Piispanvaalissa on 957 äänioikeutettua, joista puolet on pappeja ja puolet maallikkovalitsijoita.

Vuonna 1973 syntynyt Terhi Kaira työskentelee Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulissa hiippakuntadekaanina. Vuosina 2008–2020 hän toimi Kirkkohallituksen palveluksessa eri tehtävissä, muun muassa kansliapäällikön erityisavustajana ja projektipäällikkönä kirkon yhteisissä kehittämishankkeissa.

Vuonna 1968 syntynyt Matti Salomäki on toiminut Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherrana eli tuomiorovastina vuodesta 2012. Vuosina 1994–2012 hän työskenteli pappina Pielaveden seurakunnassa, vuodesta 2003 kirkkoherrana.

Joutsa kuuluu Jyväskylän rovastikuntaan. Kun vaalia tarkastellaan rovastikunnittain, Kaira keräsi eniten ääniä, 133 kappaletta, juuri tässä rovastikunnassa. Jämsén sai 66, Salomäki 63 ja Ala-Prinkkilä 22 ääntä Jyväskylän rovastikunnasta.

Janne Airaksinen

Tagged with →