Tammikuussa pidettäviin aluevaaleihin on jo ilmaantunut neljä ehdokasta Joutsan seutukunnalta: kokoomuksen Ahti Weijo ja Pekka Huikko, perussuomalaisten Saku Kaistinen sekä vihreiden Lea-Elina Nikkilä. Oletettavaa on, että ainakin keskusta ja SDP tulevat myös nimeämään Joutsasta ja/tai Luhangasta ehdokkaita. Näin paikallisten ehdokkaiden määrä voi hyvinkin nousta ainakin puoleen tusinaan.

Tämä paikallisen puolueväen aktiivisuus on demokratian kannalta hieno asia. Eri kysymys on sitten se, mitä runsas ehdokasmäärä vaikuttaa seudulta läpimenevien ehdokkaiden määrään. Toisena vaihtoehtonahan olisi ollut se, että paikalliset puolueyhdistykset olisivat sopineet keskenään seutukunnan äänten keskittämisestä yhden tai kahden ehdokkaan taakse. Näin varmistettaisiin, että saadaan seudulta edustaja aluevaltuustoon. Tällaiseen ”sopuvaaliin” ei nyt siis olla menossa, vaan äänten jakautuessa monen ehdokkaan kesken voi Joutsan seutukunta jäädä kokonaan ilman paikkaa aluevaltuustossa.

Ratkaisu pienten reunakuntien ongelmaan olisi ottaa aluevaaleissa käyttöön yhden valtuutetun vaalipiirit. Käytännössä esimerkiksi Joutsan seutukunta voisi olla yksi vaalipiiri, josta valittaisiin yksi aluevaltuutettu. Näin puolueet voisivat kilpailla aluevaaleissa paikallistasolla täysin rinnoin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →