Taidelaitos Haihatuksen näyttelyissä ja musiikkitapahtumissa oli tällä kaudella kävijöitä noin 4.500 henkeä. Musiikkitapahtumien osuus tästä on noin 1.500 henkeä.

Haihatus on Risto Puurusen (kuvassa) johtokaudella lisännyt kulttuuritarjontaansa vahvasti musiikin ja konsertit. Kuluneen kesäkauden kokemukset viittaavat siihen, että Haihatus tunnetaan jo pienimuotoisena festaritapahtumana niin yleisön kuin bändienkin keskuudessa. Puuruseen otetaan jo muusikkojen taholta oma-aloitteisesti yhteyttä ja ilmoitetaan kiinnostuksesta päästä esiintymään Haihatuksessa.

– Konsertit on laukaistu luontevalla tavalla vauhdista käyntiin, ja ne ovat alkanut löytää paikkaansa. Kun olimme omalla bändillä (Cleaning Women) keikoilla, niin törmäsimme moniin, jotka harmittelivat, etteivät ehtineet käydä Haihatuksessa. Siis kyseessä olivat henkilöt, jotka eivät olleet käyneet paikan päällä, ja silti olivat kuulleet Haihatuksen konserteista, kertoo Puurunen.

Viime vuonna Musa-sunnuntait alkoivat ex tempore -henkisesti, sillä Puurunen alkoi kysellä bändejä kuukautta ennen keikkoja. Tämän vuoden esiintymiset suunniteltiin pidemmän kaavan kautta. Puurusen konsepti MusaSunnuntaiden ja ylipäänsä tapahtumien järjestämiseen on simppeli.

– Olemme yrittäneet järjestää artisteille ja yleisölle mukavat oltavat. Mahdottoman mukavia iltoja, joissa on lupsakka tunnelma ja laatuesiintyjiä, ja hirmu hyvin on mennyt, toteaa Puurunen yhteenvetona.

Tänä vuonna Haihatuksessa oli konserttien aikaan ensi kertaa anniskelualue paikallisen yrittäjän kautta, vaikka tilaisuudet olivat edelleen piknik-henkisiä.

Tapahtumien kasvu tarkoittaa myös festivaalialueen rakenteeseen panostamista. Täksi kaudeksi käyttöön saatiin laajennettu parkkipaikka. Yksin Puurunen ei pysty kaikkea pyörittämään, ja konserttien aikana apuna onkin ollut 15 vapaaehtoista.

Maustetytöt ja Litku Klemetti olivat suosituimmat MusaSunnuntaiden esiintyjistä, heitä oli katsomassa kumpaakin noin 300 lipun lunastanutta.

MusaSunnuntaiden lisäksi Haihatuksessa nähtiin keskellä viikkoa esiintymässä muitakin artisteja. Ismo Alanko oli heistä suosituin, ollen loppuunmyyty 400 lipulla. Rock-Mani-Skan kanssa yhteistyössä järjestyi esiintyjäksi Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani. He vetivät paikalle noin 300 henkeä.

Korona ei kovin paljon haitannut jo muutenkin avarissa tiloissa toimivaa Haihatusta. Ihmisen olivat sen takia paljon liikkeellä kotimaassa, mikä pikemminkin hyödytti kulttuurin saralla toimivia tahoja.

– Ehkä suurin haitta oli, kun jouduimme säiden kylmenemisen vuoksi perumaan kaksi viimeistä elokuun MusaSunnuntain ulkokeikkaa. Ilman koronaa olisimme järjestäneet ne sisätiloissa.

Haihatuksen kesänäyttely Avantgardevekkula: Polttava Tarve, avautui 12.6. ja sulkeutui 29.8. Teemana oli Polttava tarve, ja näyttelyn kuraattorina toimi monitaiteilija Tuomo Vuoteenoma.

Taiteilijat ja taiteilijaryhmät ottivat teoksillaan kantaa ihmisten perustarpeiden tyydyttämiseen länsimaisissa yhteiskunnissa. Töissä ilmeni välähdyksiä myös tilanteista, kun tarpeiden tyydyttyminen on pulmallista tai mitä kyltymätön tarpeen täyttyminen saattaa lopulta tarkoittaa.

Muita tapahtumia oli marginaalitaiteen symposium Avantgarde Obscura. Sen sijaan syksyn 2021 Valon Haihatus -tapahtuma jäi ilman kohdeavustuksia, joten se on jouduttu siirtämään tulevaisuuteen, mahdollisesti syksyyn 2022.

Janne Airaksinen