Kangasniementien varrella sijaitseva Café Meijerinliiteri kuuluu jo kiinteästi Joutsan kesäisiin vetonauloihin. Nyt viidettä kesää auki ollut Café Meijerinliiteri kirjasi tältä kaudelta 5.500 asiakaskäyntiä. Suomalaiset matkailivat korona-aikaan paljon kotimaassa, ja tämä näkyi suotuisasti myös tässä kesäkahvilassa. Tätä kuvaa se, että asiakkaiden joukossa oli joka päivä henkilöitä, jotka mainitsivat olevansa ensi kertaa paikalla.

– Kesä meni hyvin Café Meijerinliiterissä ja fiilikset kuluneelta kaudelta ovat hyvät, kertoo yrittäjäpariskunta Maija Sydänmaanlakka ja Juhani Kokko.

Suosiosta kertoo muun muassa se, että päärakennuksen keittiö ei enää riittänyt kaikkeen, ja kuistille piti rakentaa erillinen leipomo ja tiskilinjasto tälle kaudelle.

Kokeilussa oli ensi kertaa Joutsan Kulttuurikesä -konsepti. Kyse on kulttuuri- ja tapahtumatoimijoiden välisestä yhteistyöstä, jolla rakennettiin muun muassa markkinointiyhteistyötä. Sen tuloksena Haihatus, TuoTuo, Café Meijerinliiteri ja Joutorock tuottivat Joutsan kulttuurikesä -esitteen sekä verkkosivun, jossa oli kohde-esittelyjä ja kesän kulttuuritapahtumakalenteri.

– Yhdessä tuumin totesimme, että monenlainen yhteistyö hyödyttäisi kaikkia. Yhdessä näkyisimme kauemmas ja tavoittaisimme enemmän kävijöitä. Näen tässä yhteistyössä suurta potentiaalia, kertoo Sydänmaanlakka.

Pop up -tyylisesti muutaman päivän auki ollut Palosalmen kioski Pohjois-Suonteen rannalla oli kesäkahvilan väeltä niin ikään onnistunut kokeilu. Veneilijöitä kävi runsaasti asiakkaina, sillä Suonteelta puuttuu tämän tapainen ”hyvä syy” mihin suunnata veneretki.

– Palosalmen kioski on todennäköisesti auki myös seuraavana kesänä, mutta se riippuu siitä, saammeko rekrytoitua puotipuksun sitä varten, sanoo Kokko.

Kulttuuri ja musiikki liittyy vahvasti Meijerinliiteriin. Café Meijerinliiterin Jäähuoneella on jo usean vuoden ajan järjestetty Suonteen Soitto -kesäkonserttisarja. Tänä kesänä paikalla esiintyivät Aili Ikonen ja Antti Kujanpää sekä Samuli Putro. Kauden päättäneessä Syyslaulu-konsertissa esiintyivät näyttelijä-laulaja Milla Kangas, kahvilaemäntä-laulaja Maija Sydänmaanlakka, viulisti Lotta-Maaria Heiskanen ja pianisti Aapo Heinonen.

Galleria Jäähuoneessa oli esillä kaksi kuratoitua taidenäyttelyä. Ensimmäinen näyttely oli Laura Hokkasen ja Janne Saarisen Paratiisi, ja toinen Alex Suomen, Ilari Kähösen ja Tatiana Akimenkon yhteisnäyttely Suomen kuvakielen lyhin sana. Näyttelyihin oli vapaa pääsy. Eikä unohtaa sovi Design Pylsyn talon pihapiirin aitassa sijainnutta kesäputiikkia.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Maija Sydänmaanlakan ja Juhani Kokon takana avautuu päärakennuksen kuisti, joka toimi kesän Café Meijerinliiterin uutena leipomona ja tiskilinjastona.