Innokkaana ravustajana tunnettu joutsalainen Tarja Lopperi koki yllätyksen nostaessaan yhden merroistaan veneeseensä elokuun lopussa. Normaalin väristen ruskeasävyisten täplärapujen joukossa oli sininen yksilö.

– Tovin ihmettelin, että onpa sininen, ja ettei tällaista ole ennen tullutkaan. Panin yksilön saaviin muiden joukkoon, kertoo 15 vuotta ravustamista harrastanut Lopperi.

Hän jutteli myöhemmin kuulumisia eräälle asiakkaalleen, joka puolestaan kertoi tiedon, että viime vuonna Savitaipaleelta löytynyt sininen rapu oli päässyt näytille Akvaariotalo Maretariumiin Kotkaan.

Lopperi otti yhteyttä Akvaariotaloon, ja lopputuloksena oli, että Lopperi kuljetti sinisen rapunsa autolla Kotkaan viime viikolla. Siellä Jäsi-nimen saanut rapu pääsi akvaarioon toimenkuvanaan suomalaisen järviluonnon mannekiini. Jäsi taas viittaa nimenä siihen järveen, mistä se on pyydetty.

– Matkan rapu pärjäsi erinomaisesti laatikossa märkien sanomalehtien päällä. Altaaseen päästyään se oli liikkeissään reipas ja tutki reunat heti ympäriinsä. Sen jälkeen tuli muutama muu rapu tutustumaan tulijaan. Hyvin seuralliselta vaikutti tapaaminen, naurahtaa Lopperi.

Asialistalla numero kakkosena Jäsillä oli sitten lounas. Se vetäytyi oman kolonsa suojaan nauttimaan palasesta silakkaa.

Akvaariotalo Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen on puhelimessa innoissaan ravusta. Jäsin poikkeuksellinen väritys on selvästi tehnyt vaikutuksen Saukkoseen.

– Se on aivan omaa luokkaansa. Ravun väri on turkoosinsininen, eikä meillä sen väristä ole aikaisemmin ollutkaan.

Sinisen värin muunnokset ovat erittäin harvinaisia. Yleensä täplärapu on ruskea. Kun rapuja pyydetään Suomessa 2–4 miljoonaa kappaletta vuodessa, niin sinisiä on joukosta vain yksittäisiä yksilöitä.

– Ravun väri koostuu monista väripigmenteistä. Tällä yksilöllä jokin pigmentti puuttuu. Syytä siihen ei tiedetä, mutta arvellaan, että se voisi olla periytyvää, kertoo Saukkonen.

Järven savipohjan merkityksestä värimuunnosten syntymiselle on myös keskusteltu, mutta täsmällistä tietoa ei tästäkään ole.

Näyttäisi kuitenkin siltä, että kuorenvaihdon myötä sininen väri haalistuu. Savitaipaleen Leuku-niminen rapu on nyt asunut akvaariossa reilun vuoden, eikä se ole enää ollenkaan niin sininen kuin tullessaan.

Jäsi on 12 senttiä pitkä, mistä voidaan päätellä sen olevan 2–3-vuotias. Täplärapu elää 5–6-vuotiaaksi.

Samassa akvaariossa sen kanssa elää 11 muuta lajitoveria. Veden lämpötila on nyt 14 astetta, ja sitä muutetaan luonnollista kiertoa mukaillen. Ruokaa ne saavat kerran päivässä, ja yksi paastopäivä on luvassa kerran viikkoon.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Jäsi-nimen saanut täplärapu erottuu huikealla tavalla normaalin värisistä lajitovereistaan.

Tarja Lopperi sai turkoosinsinisen rapunsa merrasta, joka oli Jääsjärvessä reilun parin metrin syvyydessä.

Terve! Mä oon Jäsi, kukas sä oot? Perillä Kotkassa rapu tutki ensitöikseen uuden asuinsijansa. Kuva: Tarja Lopperi.