Joutsan seurakunta käynnisti syyskuun alkupuolella seurakuntakodilla kuukausittaiset yhteisöruokailut. Tilaisuudella halutaan tarjota diakoni Nina Siitarin mukaan lasten vanhemmille helpotusta perheen ruuanlaittoon, yksinäisille mahdollisuus syödä toisten kanssa ja ylipäätään kelle tahansa perhetilanteesta riippumatta mahdollisuus tulla syömään lämmin, edullinen ateria. Aikuiset maksavat ateriasta pari euroa, lapset syövät ilmaiseksi.

Kerran kuukaudessa torstai-iltaisin järjestettävät ruokailut ovat osa Kirkkopalvelut ry:n hallinnoimaa Yhdessä vanhemmuuden tueksi -hanketta, joka kehittää vanhemmuutta tukevia toimintoja hankkeessa mukana olevien 11 pilottiseurakunnan kanssa.  Yhteisöruokailujen järjestäminen sinänsä ei ole Nina Siitarin mukaan seurakunnissa mikään uusi juttu.

– Näitähän on aika paljon seurakunnissa tällaisia yhteisöruokailuja. Tietenkin korona on niitä rajoittanut, sanoo Siitari.

Joutsassakin ruokailuja on järjestetty, tosin erilaisia. Leivonmäellä tarjotaan tänäkin syksynä kerran viikossa aamupuuroa, ja Joutsassa jatketaan loka-marraskuussa aamupalatarjoilua, sitäkin kerran viikossa.

Ensimmäisessä Syödään yhdessä -ruokailussa kävi Siitarin mukaan 29 ruokailijaa. Määrä ilahdutti seurakunnassa.

– Siellä oli lapsiakin mukana, sekin tuntui ihan kivalta, sanoo Siitari.

Seuraava ruokailu järjestetään 7. lokakuuta.

Osana samaa hanketta Joutsan seurakunta myös jatkaa keväällä aloitettua lapsiparkkitoimintaa. Seurakuntakodin kerhotilassa järjestettävä maksuton lapsiparkki on tarkoitettu seurakunnan vastaavan lastenohjaajan Milja Urkon ja nuorisotyöntekijä Annika Oksasen mukaan 1–7-vuotiaille, ja lapsia voidaan ottaa kerralla neljä.

– Sinne voi tuoda lapsen maksutta pariksi tunniksi tai vähemmäksi aikaa, miten haluaa. Voi sillä välin käydä asioilla tai vaikka ottaa päiväunet, sanoo Urkko.

Lapsiparkkiin on ilmoittauduttava etukäteen viimeistään edellisenä päivänä seurakunnan nettisivuilla. Parkki järjestetään muuten torstaiaamupäivisin, mutta yhtenä torstaina Syödään yhdessä -tapahtuman yhteydessä.

– Ideana on se, että perhe voisi silloin ensin tulla syömään ja sitten jättää tenavan lapsiparkkiin ja mennä toimittamaan oman asiansa tai muuta, ja sitten tulla hakemaan, sanoo Oksanen.

Lapsiparkin ja ruokailujen toteutukseen osallistuu seurakunnan työntekijän lisäksi vapaaehtoisia.

Lapsiparkin tarve Joutsassa nousi esille Yhdessä vanhemmuuden tueksi -hankkeessa keväällä tehdyn kyselyn vastauksissa. Kyselyssä myös toivottiin viikonloppuisin tai arki-iltaisin järjestettävää koko perheen toimintaa.

Siksi seurakunta järjestää huomenna ideointi-illan, jolloin lapsiperheiden kanssa toimivia tahoja tai muuten asiasta kiinnostuneita kutsutaan verkostotapaamiseen seurakuntakodille tai etänä Teams-yhteyksin. Tarkoituksena on ideoida, mitä Joutsan lapsiperheille voisi tarjota.

Mitään suurta spektaakkelia ei Annika Oksasen mukaan tavoitella, vaan pienempiä tapahtumia. Esimerkiksi ulkotapahtuma laskiaisen tiimoilta tai yhteiskuljetus kansallispuistoon.

– Nämä kaikki ovat nousseet kyselytuloksien pohjalta. Toivoisi, että ne vastanneet, jotka ovat halunneet lapsiparkkia ja toimintaa, nyt ottaisivat sen vastaan. Että tultaisiin ja osallistuttaisiin. Ollaan pyritty suoraan vastaamaan siihen, mitä on haluttu, sanoo Oksanen.

Tarja Kuikka

Kuvassa vasemmalta Joutsan seurakunnan diakoni Nina Siitari, nuorisotyöntekijä Annika Oksanen ja vastaava lastenohjaaja Milja Urkko.