Takavuosina kuntien ja vaikkapa paikallisten yhdistysten tilien ja toiminnan tarkastaminen oli laadultaan vaihtelevaa. Joissakin yhdistyksissä ainut tilintarkastajan toimenpide saattoi olla nimen kirjoittaminen valmiiseen lausuntoon. Kunnissa taas saattoi kuulla tarkastuslautakunnan jäsentenkin taholta vähätteleviä kommentteja lautakunnan roolista.

Nykyään ainakin kunnissa näyttävät tarkastuslautakunnat terhakoituneen suoranaisiksi kansanvallan vahtikoiriksi. Syntyipä äskettäin muun muassa Muuramessa suoranainen kunnallishallinnollinen kriisitilanne, kun tarkastuslautakunta ja tilintarkastaja huomauttivat kunnan johdon toimintatavoista.

Joutsassa ja Luhangassa ei toistaiseksi ole nähty näin dramaattisia tilanteita, mutta saattaa olla, että tulevaisuudessa nähdään. Molemmissa kunnissa on nimittäin valittu tarkastuslautakuntien puheenjohtajiksi henkilöt, jotka ovat jo aiemmin profiloituneet kriittisinä kuntalaisina.

Joutsassa tarkastuslautakuntaa johtaa Kalle Willman, joka on muun muassa paikallislehden palstoilla jo vuosien ajan keskustellut vahvaan sävyyn kunnan johdon toimista. Luhangassa taas vastaavaan tehtävään valittiin Juhani Räsänen, joka on myös osoittanut varsin suurta kiinnostusta näihin asioihin.

On kuntalaisten etu, että tarkastuslautakunnat ovat terävinä vahtimassa kunnan johdon toimia – vaikka se saattaa joskus viranhaltijoita harmittaakin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →