Viime aikojen kuumin puheenaihe keskisuomalaisten kuntapäättäjien ja kunnanjohtajien keskuudessa on ollut sairaanhoitopiirin tietojärjestelmähankinta. Näyttää siltä, että Aster-tietojärjestelmän hankinta tulee kaatumaan kuntien vastustukseen. Kunnat eivät näytä nielevän hankinnan kustannusten nousua, joka kyllä onkin ollut merkittävä: alkuperäisestä noin 60 miljoonasta eurosta hinta on noussut yli kaksinkertaiseksi lähes 129 miljoonaan euroon.
Paikallistasolla ei ainakaan miesmuistiin ole onneksi jouduttu painimaan tällaisten kustannusarvausten kanssa, mutta eipä näytä arviot aina osuvan kunnissakaan kohdalleen. Viime viikolla Joutsan kunnanvaltuusto hyväksyi urakan hammashoitolan ja keskuskeittiön rakennuksen tekemisestä hintaan 2,18 miljoonaa euroa. Alkuperäinen kustannusarvio oli 1,7 miljoonaa euroa. Nousua tuli siis melkein puoli miljoonaa euroa eli 28 prosenttia.
Veronmaksajalle saattaa tulla mieleen ajatus, että kustannusarvioita tehdään tarkoituksella liian alhaisiksi, jotta hankkeet saadaan hyväksyttyä. Ja vaikka ei näin olisikaan, on hankesuunnittelussa monessa kohtaa parantamisen varaa. Suomessakin kuitenkin löytyy esimerkkejä isoista julkisista hankkeista, joissa on pysytty alkuperäisissä budjeteissa. Ehkä näistä kannattaa ottaa oppia.
Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.