Joutsan liikuntahallilla järjestettiin viime torstaina kaikille avoin ja maksuton kuntokartoitus. Kyse oli Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n (PHLU) Liikkuva Päijät-Häme -kiertueesta, joka vierailee syksyn aikana yhdellätoista paikkakunnalla. Joutsassa tapahtuman järjestelyihin osallistui myös kunnan vapaa-aikatoimi.

Kuntokartoituksessa selvitetään osallistujien kehon kuntoindeksi. Kuntoindeksitesti on PHLU:n testaus- ja koulutuskoordinaattori Reda Oulmanen mukaan helppo ja nopea tapa kartoittaa yleiskuntoa, fyysistä toimintakykyä ja työkykyä.

Testissä on kolme osiota. Kehonkoostumusmittaus kertoo Oulmanen mukaan kehon sisällöstä, esimerkiksi lihas- ja rasvamassasta. Se antaa tietoa henkilön terveydestä ja osviittaa suorituskyvystä toimien erityisesti vanhemmilla ihmisillä työkyvyn ennusteenakin.

– Jos esimerkiksi lihasmassa on heikko ja rasvamassa on korkea, niin se altistaa todella paljon tuki- ja liikuntaelimistön vaivoille ja aineenvaihduntasairauksille, kertoi Joutsassa testaajia ohjannut Oulmane.

Puristusvoimatesti kertoo Oulmanen mukaan kokonaisvoimatasoista ja erityisesti ylävartalosta ja sitä kautta yleistoimintakyvystä. Polar Index -testi taas mittaa sydämen toimintaa ja sillä saadaan arvio kestävyyskunnosta.

– Kestävyyskunto on todella vahva mittari yleisterveyden kannalta. Toisaalta se on myös hyvä suorituskyvyn arvion mittari, eli jos esimerkiksi urheilee, voi seurata kehittymistä sitä kautta.

Oman kehon kunto kiinnostaa muitakin kuin urheilijoita, se nähtiin torstaina Joutsassakin. Testipäivän ollessa vielä alkupuolella Reda Oulmane arvioi ajanvarausten pohjalta osallistujamäärän nousevan kaikkiaan 70–90 henkilöön.

Mutta entä ne tulokset? PHLU järjestää kuntotestikiertueen toista vuotta peräkkäin, joten missä kunnossa väki tulosten perusteella on esimerkiksi juuri Joutsassa tai ylipäätään kiertuepaikkakunnilla?

Reda Oulmanen mukaan tulosten paikkakuntakohtainen vertailu on vaikeaa ja väärinkin, sillä se, kenelle kuntokartoituksia markkinoidaan, vaikuttaa siihen, ketkä niihin tulevat. Jos kuitenkin verrataan testeissä käyneitä koko väestöön, testeissä kävijät ovat Oulmanen mukaan keskivertoa parempikuntoisia. Toisaalta testit osoittavat saman kuin tutkimukset: erityisesti ylipainoisuus on haaste. Oulmane pitääkin testissä käymistä todella hyvänä asiana.

– Siinä näkee sitä konkretiaa ja ennen kaikkea pääsee seuraamaan. Että kun on mukana tässä, niin oikeasti sitten alkaa nähdä sitä oman toiminnan suoraa vaikutusta kehoon. Eli niitä pienempiä ja vähän isompiakin muutoksia.

Kuntokartoituksessa hyvä aikaväli seurata tuloksia on Oulmanen mukaan puolesta vuodesta vuoteen. PHLU:n edellinen testipäivä oli Joutsassa viime syksynä, mutta seuraavaa ei välttämättä tarvitse odottaa yhtä kauan. Oulmane sanoo Joutsan kunnan ilmaisseen alustavasti mielenkiintoa siirtyä kahteen mittauskertaan per vuosi.

– Eli parhaassa tapauksessa jo tammikuussa on Joutsassa mittaukset tulossa. Mutta jos ei, niin viimeistään sitten vuoden päästä toivon mukaan ollaan tulossa.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Harri Lehtinen mittaa Ritva Mattilan käsien puristusvoiman.