Kun puolueiden paikallisväki on saanut hiukan huokaista kuntavaalikampanjoiden ja paikkaneuvottelujen päätteeksi, odottaa edessä jo uusi ponnistus, nimittäin Suomen historian ensimmäiset aluevaalit. Aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022 eli vajaan viiden kuukauden päästä. Vaaleissa valitaan maakunnan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan hyvinvointialueen ylin päättävä elin eli aluevaltuusto.

Jo pitkään on pohdittu, mikä olisi pienten maaseutukuntien kannalta paras taktiikka aluevaaleissa. Monien mielestä esimerkiksi Joutsassa puolueiden kannattaisi sopia, että paikkakunnalta tulee ehdolle vain yksi ehdokas. Näin voitaisiin varmistaa, että aluevaltuustoon saataisiin edustaja. Näyttää kuitenkin siltä, että useampi puolue tulee asettamaan ehdokkaita Joutsastakin. Pelkona on äänten hajautuminen siten, että läpi ei saada yhtään edustajaa.

Sinänsä voi tietysti kyseenalaistaa koko aluevaltuuston merkityksen. Hyvinvointialueet tulevat olemaan niin vahvassa valtion ohjauksessa, että aluevaltuuston valta voi jäädä nimelliseksi. Lisäksi laki määrää hyvinvointialueet neuvottelemaan myös kuntien kanssa palveluiden järjestämisestä. Näin vahva kunnallispäättäjä tai kunnanjohtaja voi olla paikkakunnan kannalta arvokkaampi kuin aluevaltuutettu.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →