Kaksi koronarokotetta saaneiden koronatestaus ei ole Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella enää välttämätöntä, mikäli henkilöllä on vain lievät oireet, eikä tietoa altistumisesta, eikä henkilö kuulu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöön. Näin päätti maanantaina kokoontunut sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien johtoryhmä, niin sanottu koronanyrkki. Rokotteiden tuoma suoja katsotaan täydeksi, kun tehosterokotteesta on kulunut viikko.

Myös lasten testauskriteerit keventyvät. Alle 12-vuotiaiden koronatestauksesta pääsääntöisesti luovutaan, tosin poikkeuksen tekevät sairaalahoitoa vaativat tapaukset ja tapaukset, joissa sairastunut on asetettu karanteeniin.

Testauskriteerien muutokset perustuvat koronanyrkin mukaan lääketieteelliselle näytölle alttiudesta sairastua vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kriteerejä ollaan sairaanhoitopiirissä valmiita muuttamaan uudelleen, jos valtakunnalliset ohjeet muuttuvat.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue on siirtynyt epidemialuokituksessa perustasolle. Koronanyrkin mukaan tartuntamäärät alueella ovat laskeneet edelleen, ja tartuntoja on ilmennyt vain rokottamattomilla ja yhden rokotuksen saaneilla. Maskisuositus pidetään sairaanhoitopiirin alueella voimassa siihen asti, kunnes rokotekattavuus nousee suuremmaksi.

Tarja Kuikka