Kävin nykimässä Sysmän Säästöpankin Joutsan konttorin ovenkahvaa 20.8. ja huomasin ovessa lapun: Konttori on tänään suljettu, rahaa voi nostaa K-kaupan seinästä.

Satuin vielä soittamaan tähän pankkiin edellisenä päivänä, eikä virkailija hiiskunut mitään.

Onhan pankilla muitakin asiakkaita kuin rahan nostajia: asunto- ja kiinteistökaupan tekijät, laina-asiakkaat, Joutsan lukuisat yrittäjät. Sekä me säästäjät.

Ymmärrän, että moni asia vaatii ajan tilaamista etukäteen, mutta oma asiani olisi hoitunut kassalla virkailijan kanssa pankin aukioloaikana.

Mitä on tapahtumassa Helmi-pankille?

Aukioloajat on rajoitettu kahteen päivään viikossa, eikä viime viikolla sitäkään.

Monena vuonna saimme lukea lehdestä Säästöpankin tilinpäätösnumeroita, niitä oli mukava lukea: säästöt, lainat, tilikauden tuotto. Vakavaraisuus joka vuosi reilusti yli pakollisen minimin.

Nyt fuusion pääpaikka on Lahdessa 100 km:n päässä. Kyyninen johto viis veisaa autottomista asiakkaista, jotka eivät käytä tietokonetta ja joiden yli nuoret nörtit ovat kävelleet pankkeja ”kehittäessään”. Säästömme kelpaavat, mutta niiden päällä istuu kasvoton johto tai johtoryhmä. Etsin äsken tuntikaupalla netistä johtajien nimiä, mutta piilossa ovat.

Ennen muuttoani Joutsaan 1990-luvulla ehdin olla Pohjoismaiden Yhdyspankin. sitten SYP:n asiakas. KOP-Merita-Nordea nielaisi SYP:n Kun Joutsa Nordean pätevät ja kivat 3-4 virkailijaa jäivät eläkkeelle, aavistin kalman henkäisyn ja siirsin varani Säästöpankkiin. Pian Nordea suljettiinkin.

Joutsan komea Osuuspankin konttori suljettiin, ja nyt asiakkaat jonottaessaan nojailevat seiniin ja toisiinsa, kun asialliset odotustilat ja istuimet puuttuvat. Kuinka noloa ja ylimielistä asiakkaita kohtaan!

Joutsan monet ja monipuoliset yrittäjät tarvitsevat pankin. Lieneekö heillä joku yrityspankki, johon he matkustavat esim. Jyväskylään?

Uusi Oravakiveä kehittävä konsultti tuskin tietää Joutsan pankkikurjuudesta.

Mikäli Helmi-pankin johto ei tunne ketään vanhusta, voin kertoa, että pankin on palveltava rollaattorietäisyydellä. Pankkien keskinäinen kilpailu ei ole syy konttorien sulkemiselle. ”Kannattavuuden” voi laskea monella tapaa, myös vääristellen.

Panen vielä toivoni siihen, että S-pankki avaisi toimipisteen Joutsaan ja sijoittaisi siihen virkailijan. Kantaisin säästöni sinne, mutta nyt en voi, sillä Jyväskylään pääsee vain taksilla (Onnibussi ei vie Sokokselle) ja perillä joutuu ajelemaan sinne tänne liukuportailla etsiessään S-pankin toimipistettä.

Keskimaalla menee hyvin ja S-pankki kasvakoon!

Päivi Elomaa-Onali

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →