Huolestunut kansalainen otti toimitukseen yhteyttä kaatuneista hautakivistä. Samasta aiheesta on herännyt keskustelua myös sosiaalisessa mediassa ja ihmiset ovat pohtineet, kenen vastuulla hautakiven hoito on.

Hautakivien oikaisu sekä hautapaikan hoito on Suomessa omaisten vastuulla. Kaatuneet tai kaatumaisillaan olevat hautakivet kuitenkin aiheuttavat suuren turvallisuusriskin hautausmaalla työskenteleville sekä vieraileville.

Joutsan seurakunnan seurakuntamestari Petri Nikkanen vahvistaa, että ensisijaisesti hautakivet ovat omaisten vastuulla. Toki, jos hautakivi kallistuu esimerkiksi viereisen haudan kaivuun ja sitä kautta maan sortumisen vuoksi, tällöin vastuu suoristamisesta on seurakunnalla. Kaatumaisillaan olevasta vieraasta hautakivestä voi ilmoittaa hautausmaan työntekijälle tai toissijaisesti kirkkoherran virastoon. Jos omainen haluaa tilata kiven oikaisun tai haudan pinnan tasaamisen seurakunnalta, niin silloin voi ottaa yhteyttä suoraan taloustoimistoon.

Hautakivien hoito ja ylläpito on omaisten vastuulla.

– Vähäisen työntekijämäärän vuoksi Joutsan seurakunta ei oikaise kiviä kuin poikkeustapauksissa, muun työtilanteen niin salliessa. Muussa tapauksessa oikomisen voi tilata ulkopuoliselta yrittäjältä. Täällä Joutsan seutukunnalla kaatuneita tai kaatumaisillaan olevia hautakiviä on joka hautausmaalla, valaisee Nikkanen.

Nikkanen ei tiedä ainakaan viimeisen kahden vuoden aikana vaaratilanteita sattuneen kaatuneiden tai kaatumaisillaan olevien hautakivien takia.

 – Kaatuneesta hautakivestä ei ole tapana ilmoittaa, koska silloin se ei aiheuta enää vaaraa. Joissain tapauksissa kallellaan olevia hautakiviä käännetään poikittain, jolloin ne eivät enää niin helposti kaadu. Siinä tapauksessa, jos kivi on hautauksen takia mennyt vinoon tai jos haudan tiedetään olevan täysin hoitamaton, voidaan kivi hallitusti kaataa seurakunnan toimesta, summaa Nikkanen.

Nikkasen mukaan Joutsassa ei ole tarvetta ihan lähitulevaisuudessa ottaa hoitamattomia hautoja uudelleen käyttöön, joten niiden kivet pyritään kääntämään tai hallitusti kaatamaan, jolloin ne eivät aiheuta vaaraa.

Myös sääolosuhteet, kuten esimerkiksi routa, voi aiheuttaa kivelle liikehdintää.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Joutsan hautausmaalta löytyy joitakin kaatuneita sekä kaatumaisillaan olevia hautakiviä.

Tagged with →