Toimitukseen tuli viestiä Itä-Hämeessä 24. elokuuta vuonna 1936 julkaistuun uutiseen liittyen. Uutisen mukaan heinäpellolle matkalla ollut maanviljelijä Nurminen havaitsi Luhangan Judinsalossa, Haukijärven vastarannalla veden nousseen noin viiden metrin korkeudelle sähisevänä patsaana. Nurminen epäili järveen pudonneen meteoriitin, sillä vesi kiehui voimakkaasti noin puolen minuutin ajan.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n toiminta- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeströmin mukaan lehtileikkeen perusteella ei kuulosta siltä, että järveen olisi pudonnut mitään. Hänen mukaansa puolisen minuuttia kestänyt veden ”sähinä” ei kuulu taivaalta pudonneen kiven aiheuttamiin ilmiöihin.

– Usein kuvitellaan, että meteoriitit ovat tulisen kuumia pudottuaan ja aiheuttaisivat siksi sihinää, mutta ne ovat oikeasti erittäin kylmiä. Sen sijaan kuulostaa siltä, että kyseessä olisi voinut olla tuulen aiheuttama niin sanottu vesipyörre, toteaa Liljeström.

– Näin liki sadan vuoden jälkeen on tietysti vaikeaa päätellä, mitä tarkalleen on tapahtunut, mutta Luhankaan ei meidän tietojen mukaan ole pudonnut meteoriittia, Liljeström jatkaa.

Vesipyörre eli kurimus on luonnonilmiö, jossa vesimassa pyörteilee alaspäin suppilomaisesti. Pyörre syntyy, kun vesimassan virtaus osuu tietyllä tavalla rakentuneeseen rantapenkereeseen, jossa vastakkaiset virtaukset kohtaavat. Myös tuuli, kivet tai vuorovesi voivat häiritä merivirran kulkua ja saada aikaan vesipyörteen. Vesipyörteen pyörimisnopeus riippuu kyseisen pyörteen koosta sekä tuulesta, mutta otollisissa oloissa pyörteet voivat pyörteillä jopa 20–30 kilometrin tuntivauhtia.

Taivaanvahti-sivustolle tuorein havainto vesipyörteestä videoineen on tehty tältä keväältä. Äänekoskelainen Tommi Rimpiläinen kirjoittaa tekemästään havainnosta seuraavasti: vesipyörre, tyynellä säällä sormia napsauttamalla alkoi tuulemaan ja yhtä sukkelaan tämä myös loppui. Ilmiön alussa oli noin 20–25 metriä korkea vesipatsas halkaisijaltaan 40 senttiä, joka leveni ja aukesi.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Toimitukselle vinkattiin Itä-Hämeessä vuonna 1936 julkaistusta artikkelista, jossa epäiltiin Luhangan Judinsaloon tippuneen meteoriitti. Kuvankaappaus lehtileikkeestä.

Tagged with →