Joutsan Joutopäivät ovat jääneet nyt kahtena kesänä järjestämättä. Syynä ei kuitenkaan ole ollut järjestäjätahojen puute tai suoranainen päätös perinteisen kesäjuhlan lopettamisesta, vaan koronavirusepidemia. Tämä ei kuitenkaan ole kulttuurinnälkäisen kansalaisen eloa juuri haitannut. Kesän mittaan on vastaavia tapahtumia piisannut vähintään yksien Joutopäivien verran.

Esimerkiksi viime viikolla Kotiseutuyhdistyksellä oli museolla perinnenäytös, Haihatuksessa perjantaina Tuure Kilpeläinen ja sunnuntaina Haihatuksen normaali musasunnuntaikonsertti. Lauantaina pidettiin ravien ja Rokkirallin lisäksi Joutsan kesän päätapahtumaksi noussut Joutorock. Tällä kertaa Joutorockissa nähtiin suomalaisten huippuartistien lisäksi myös kansainvälinen tähti: raskaan rokin legenda Uriah Heep.

Muutenkin seutukunnan tapahtumakesä on ollut todella vilkas ja monipuolinen, vaikka koronaepidemia on vielä asettanut omia rajoitteitaan. Oikeastaan ainoat puutteet tarjonnassa ovat olleet markkinatori sekä nuorten ja lasten tapahtumat. Ainakin markkinahumua saataneen Joutsaan ensi vuonna, kun Jousan Markkinat palaa ohjelmistoon.

Tavalliselle kulttuurinkuluttajalle tulee mieleen, että tarvitaanko perinteisiä Joutopäiviä enää ollenkaan. Yksi vaihtoehto olisi ottaa Joutsan Joutopäivät yleiseksi markkinointinimeksi koko kesän tapahtumille.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.