Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti kisataan tänä vuonna Rovaniemellä ensi viikonloppuna. 21–22. elokuuta käytävä Napapiiri-Jukola oli tarkoitus järjestää vuonna 2020, mutta koronaepidemian vuoksi se siirrettiin vielä tämän vuoden kesäkuulle suunnitellusta ajankohdasta kahdella kuukaudella eteenpäin. Napapiiri-Jukola on siis monella tapaa poikkeuksellinen Jukola. Elokuussa käytävässä kilpailussa juostaan normaalia pimeämmissä olosuhteissa.

Järjestyksessään Napapiiri-Jukola on 72. Jukolan viesti ja 43. Venlojen viesti. Kisoihin on ilmoittautunut noin 13 000 suunnistajaa. Kisaviikonloppu alkaa lauantai-iltapäivänä, kun neljä suunnistusosuutta sisältävä Venlojen viesti starttaa. Jukolan viestin seitsemän suunnistusosuutta sisältävän kilpailun lähtö tapahtuu myöhemmin, kun elokuun ilta Napapiirillä pimenee.

Jukolan viestissä on mukana yksi Itä-Päijänteen Rastin joukkue. Joukkueen suunnistajat juoksujärjestyksessä ovat Martti Kuitunen, Risto Pura, Arto Vainiomäki, Mikko Hännikäinen, Meri Pynnönen, Marko Pynnönen ja Jere Rossi.

Venlojen viestissä Itä-Päijänteen Rastin joukkueessa suunnistavat juoksujärjestyksessä Elsa Peltonen, Sirpa Malinen, Satu Paalanen ja Tarja Tervonen.

Jukolan viesti on järjestetty kerran aikaisemmin Rovaniemellä, vuonna 1980. YLE omistaa oikeudet Jukolan viestiin vuoteen 2024 asti, joten kisatapahtumia on mahdollista seurata suorana televisiosta, Yle Areenassa ja Yle Puheella. Napapiiri-Jukolassa noudatetaan Lapin sairaanhoitopiirin alueellisia koronaohjeita sekä valtakunnallisia tapahtumanjärjestäjien ohjeita.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Kilpailujen nettisivuille on julkaistu vanha Napapiiri-Jukolan kilpailumaaston kartta useiden ilmoittautuneiden toiveesta.