Sanomalehti ja kuppi kahvia tai teetä kuuluvat olennaisena osana monen maailmanmenoa seuraavan päivään. Yhdistelmään tartutaan usein kotona, mutta yhtä lailla myös työpaikalla tai kahvilassa. Nyt yhdistelmään voi tarttua Joutsan pääkirjaston lehtisalissakin, jossa otettiin viime viikolla käyttöön kahviautomaatti. Kolikoilla toimiva kone on käytössä kirjaston palveluaikojen ohella myös omatoimiaikana ja siitä voi ostaa tavallista kahvia, erikoiskahveja, kaakaojuomia ja teetä.

Kahviautomaatin hankkimista kirjastoon on mietitty Joutsan kunnan kirjasto- ja kulttuuritoimen esimies Nina Kuikan mukaan pitkään, mutta koronapandemia siirsi asian toteutusta. Koronatilanteen hieman parannuttua tänä kesänä asiassa päätettiin vihdoin ryhtyä toimeen.

Perinteisesti syöminen ja juominen ovat olleet kirjastossa kiellettyä, jottei talon aineistolle koidu vahinkoja, mutta nyt automaatista ostetun juoman saa siis hörpätä ihan luvan kanssa. Tosin sen toivotaan tapahtuvan nimenomaan lehtisalissa.

– Ajateltiin, että kun automaatti sijoitetaan sinne, niin se ehkä vähän rajaisi luontaisesti sitä, että juoma juotaisiin siellä. Ettei tule vahinkoja, sanoo Nina Kuikka.

Nykyään kahviautomaatteja ja vaatimattomampia tarjoilupisteitä löytyy monista paikoista, Joutsassa esimerkiksi S-marketista ja Kierrätyspuoti Kirpusta. Kirjastoissakaan kahviautomaatti ei ole Nina Kuikan mukaan enää harvinaisuus, vaan sellainen löytyy jo monesta paikasta, esimerkiksi Sysmän ja Keuruun kirjastoista.

– En tiedä, onko se nyt viime vuosien tämmöinen lisäpalvelu. Onhan isojen kaupunkien kirjastoissa ollut tietysti kahvilat iät ajat, mutta pienissä kirjastoissa ei ole sellaisia, niin tämä korvaa sitten sitä vähän, pohtii Kuikka.

Hän arvelee kahviautomaatin käyttöönoton Joutsan kirjastossa olleen monelle yllätys, sillä kirjaston Facebook-sivuilla asiasta tehty julkaisu herätti harvinaisen paljon keskustelua. Suhtautuminen asiaan oli positiivista.

– Mutta saa nähdä miten se konkretisoituu, että aletaanko automaattia käyttää, sanoo Kuikka.

Hän myös korostaa automaatin olevan eräänlaisella koeajalla. Jos käyttöä ei ole tarpeeksi, konetta ei voida pitää, sillä siitä ei voi kertyä kirjastolle ylimääräisiä kuluja. Jos taas käyttöä on paljon, juomien hintoja voitaisiin laskea, koska kahvinmyynnistä ei tarvitse saada voittoa.

Koronapandemiakin luo osaltaan varjoa automaatin käytön ylle, sillä jos rajoituksia joudutaan taas tiukentamaan, saatetaan automaatti Kuikan mukaan joutua sulkemaan. Toistaiseksi kone on normaalisti käytössä ja koronakäytänteet huomioidaan sen kohdalla. Kosketusnäyttö puhdistetaan säännöllisesti ja juomat juodaan kertakäyttömukeista kuten automaattijuomat yleensä.

Yhden poikkeuksen kirjaston koronakäytäntöihin automaatti kuitenkin tuo. Talossa on maskisuositus, mutta maskin kanssa juominen ei oikein onnistu. Asiaa on pohdittu kirjastossa, ja Nina Kuikka sanoo, että juomisen ajan pitää vaan sitten olla ilman maskia.

– Eihän siinä nyt loppujen lopuksi pitkään mene, kun juo, hän jatkaa.

Tarja Kuikka