Joutsassa entisen Patarouvan parkkipaikalla pidettiin viime lauantaina ensimmäiset Joutomiehen karkelot. Tapahtuma käynnistyi Joutsan Seudun Lumikissojen huutokaupalla, joka houkutteli heti alkuun paikalle pitkälti yli 50 hengen yleisön. Huutokaupan jälkeen oli tarjolla munkkikahvit ja mahdollisuus tanssia Joutsan monista tapahtumista tutun Pasi Rantasen säestäessä tansseja haitarillaan.

Mukana karkeloissa olivat myös ensi viikonloppuna Suomen vahvimman miehen tittelistä kilpaileva joutsalainen Henry Ollila ja Ollilan kanssa samassa tallissa treenaava sysmäläinen Laura Koskenniemi, joka niin ikään mittelee viikonloppuna Suomen vahvimman naisen tittelistä.

Viime vuonna vahvamieskisassa pronssille yltänyt Ollila ja naisten vastaavassa kisassa hopeaa ottanut Koskenniemi esittelivät muutamia kisalajejaan kevyen treenin merkeissä. Kyse oli Ollilan mukaan viimeistelevästä lajitreenistä eli maltillisilla painoilla tehtävistä nopeista suorituksista. Niiden välillä yleisö pääsi käymään Ollilan ja Koskenniemen juttusilla ja halutessaan kokeilemaankin kisalajeja.

Joutsan Seudun Lumikissojen huutokauppa kiinnosti yleisöä. Huutokaupan meklarina toimi koko karkeloiden pääjärjestäjä Joutsan Joutomies, monen toimen miehenä tunnettu joutsalaisyrittäjä Heikki Utula.

 Tapahtuman järjesti Joutsan Joutomies, monen toimen miehenä tunnettu joutsalainen Heikki Utula, jolla oli toteutuksessa apunaan kymmenkunta muutakin henkilöä. Tapahtuma lähti Utulan mukaan viriämään aika ex tempore alun perin Henry Ollilan tekemästä aloitteesta ja kehittyi parissa viikoksi sellaiseksi kuin lauantaina nähtiin. Tarkoituksena oli paitsi antaa Ollilalle ja Laura Koskenniemelle ikään kuin onnenpotku tuleviin suomenmestaruuskisoihin, myös järjestää samalla aiemmin toistuvasti siirtynyt kelkkakerhon huutokauppa ja pitää vielä tanssitkin.

Tansseihin liittyen Utula kyseli pari viikkoa takaperin Facebookin Joutsa-ryhmässä ihmisten kiinnostusta pihatansseihin Patarouvan parkkipaikalla ja lupasi puuhata tanssit kokoon, jos hänen aiheesta tekemänsä julkaisu saa 50 tykkäystä. Tykkäyksiä tuli lopulta toistasataa. Käytännössä määrä ei konkretisoitunut lauantaina, sillä tanssiin uskaltautuivat lopulta vain muutamat parit.

   – Aika rauhallista on ollut, kun ajattelee siihen tykkäykseen nähden. En tiedä, ujostuttaako ihmisiä, Utula totesi tanssijoiden vähäiseen määrään viitaten.

Muuten hän kuitenkin totesi väkeä kertyneen karkeloihin mukavasti, siitä kieli munkkien menekkikin: 75 munkkia meni heti tarjoilun alettua ja sen jälkeen paikalle tuotiin melkein saman verran lisää. Osa yleisöstä tosin poistui jo huutokaupan ja munkkitarjoilun jälkeen, mutta moni jäi seuraamaan tansseja sekä Ollilan ja Koskenniemen voimiennäyttöä. Muutamat myös uskaltautuivat kokeilemaan voimiaan kisalajien parissa.

Tanssilattialla ei ollut tungosta, sillä vain muutamat parit uskaltautuivat tanssimaan. Säestäjänä toimi Joutsan monista tapahtumista tuttu soittaja Pasi Rantanen.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Suomen vahvimman miehen tittelistä tulevana viikonloppuna kilpaileva Henry Ollila ja naisten vastaavasta tittelistä kilpaileva Laura Koskenniemi.