Viikonloppuna 6.-8.8. järjestettiin 14-15-vuotiaiden sekä 16-17-vuotiaiden suomenmestaruuskisat yleisurheilussa. Vanhemmat ikäluokat kilpailivat Hyvinkäällä sekä nuoremmat Kokkolassa. Perjantaina 6.8. Hyvinkäällä 100 m alkuerissä juoksivat Luukas Kemppainen ja Rico Sievänen. Rico juoksi ajan 12,62 ja Luukas 11,88. Rico ei tällä kertaa aivan onnistunut lähdössä, joka on hänellä yleensä vahva osa juoksussa. Luukas selvisi tällä ajalla välieriin. Rico oli alkuerien 23. Välierässään Luukas piti takanaan kaksi tilastoissa häntä nopeampaa nuorta miestä ja juoksi ajan 11,79 joka on hänen kaikkien aikojen kovin satasen aika. Finaaliin pääsy olisi vaatinut paria kymmenystä kovempaa aikaa. Harmillisesti myötätuulta oli erän aikana niukasti liikaa tilastokelpoiseen tulokseen. Loppusijoitus oli 11.

Lauantaina pojat juoksivat 200 m alkuerissä ja Luukas hyppäsi pituuskisan. Rico aloitti kovaa mutta vielä ei vauhti kestänyt loppuun saakka. Luukas on piristynyt kesän mittaan ja kellotti kesän parhaan aikansa, joka ei kuitenkaan riittänyt loppukilpailuun. Pituudessa ”Luken” ponnistus jää koukkupolvelle ja pisin loikka kantoi tällä kertaa 530. Reippaat suoritukset pojilta, joilla on motivaatiota kehittyä edelleen tulevina vuosina.

Kokkolassa paistoi lauantaina aurinko, mutta viestit Hyvinkäältä kertoivat, että siellä sää oli kääntynyt pilviseksi ja sateiseksi. Kokkolassa Pommia edustivat tulosrajat rikkoneet Benedict Seppälä (kuvassa yllä) pituudessa ja keihäässä sekä Veera Reponen (kuvassa alla) 100 metrillä. Valtteri Virtanen ei loukkaantumisen vuoksi pystynyt tänä vuonna osallistumaan, mutta oli rikkonut sadalla metrillä tulosrajan. Kokkolassa mietteet veivät välillä vuoden takaiseen kisaan Naantalissa, jolloin Valtteri ja Veera juoksivat pikamatkan pronssille ja Luukas saman matkan loppukilpailuun. Ounasteltiin, että Benen kova keihäskunto tuntui vievän melko varmaan mestaruuteen ja pituudessakin olisi pienet saumat samaan sijoitukseen. Veeran osalta alkukesällä oli tullut vähän kisoja, mutta edellisen viikonlopun kisa osoitti tuloskunnon nousua.

Bene aloitti pituudessa, jossa ensimmäinen hyppy oli yliastuttu niukasti. Toisella hypyllä Benen askel osui ja tuloksena oli uusi oma ennätystulos 589, joka vei kisan kärkeen. Asetelma piti loppuun saakka ja Bene nappasi ensimmäisen mestaruutensa kolmen sentin erolla Santtu Kekkoseen. Paikalle saapunut kymmenhenkinen joutsalaisyleisö piti ilahduttavasti tunnelmaa yllä katsomossa suosikkiensa suoritusten aikana.

Veeran alkuerä oli heti pituuden päätyttyä. Juoksua häiritsi hieman puuskissa melko kova sivuvastainen tuuli. Myös varsin pitkään valmiit-asennossa juoksijoita pitänyt lähettäjä tuotti hätäilijöille punaisia kortteja. Edellisenä päivänä havaitsin Hyvinkäällä kaksi varaslähtöä koko päivän aikana. Täällä niitä tuli jo aamupäivän alkuerissä puolenkymmentä. Näistä on vaan opittava. Alkuerissä ei vielä vauhti huimannut. Noormarkun Ada-Olivia Oksanen oli selkeä ennakkosuosikki, mutta muutoin pakka oli auki. Veera ei ennen juoksua ollut tilastojen mukaan oikeastaan millään tavoin mitalisuosikki. Alkueristä Veera selvisi suoraan sijoituksellaan loppukilpailuun. Loppukilpailu käytiin klo 16, eli yli neljä tuntia alkuerän jälkeen. Maalin päästä ei nähnyt juoksua kokonaisuudessaan, mutta on sanottava, että se mitä näkyi, kertoi kyllä totisesta yrityksestä. Maaliratkaisua ei pystynyt tarkalleen sanomaan kauempaa, mutta kisa oli sijojen 2-4 osalta varsin tasainen ja Veera oli tässä kamppailussa mukana. Joutsalaiskatsomon riemuitseminen säikäytti lähellä olijat, kun kuulutus kertoi Veeran sijoittuneen kisassa kolmanneksi eli viime vuoden pronssi sai jatkoa. Kiitos jälleen hyvästä kannustuksesta katsomossa olleille joutsalaisille! Veera teki kisassa kauden parhaan aikansa, kun muut juoksijat jäivät näistä ajoistaan 0,1-0,5 sekuntia.

Bene hoiti keihäskisan alun pienen jäykistelyn jälkeen mallikkaasti kotiin. Vauhdinoton lopun sekä vetovaiheen osalta Bene on tällä hetkellä selkeästi edellä muita ja se näkyy keihään lähtönopeudessa ja sitä kautta pituudessa. Talvikauden aikana tehty normaalia runsaampi lajiharjoittelu näkyy välineenhallinnan parantumisena. Neljännen kierroksen yli 58 metrinen olisi jo riittänyt voittoon samoin kuin viidennen kierroksen Benen ylikävelemä ”epäonnistunut” heitto. Viimeisessä suorituksessa oli sen verran ruutia mukana, että keihäs kaartoi yleisön ja kuuluttajan riemuksi yli 60 metriä, tarkalleen 62,01. Näin voittomarginaalia kisan kakkoseen, Aleksi Kinnuseen kertyi lähes seitsemän metriä. Aleksi heitti myös hienosti uuden ennätyksensä. Kisan aikana ajoittain erittäin navakasti puhaltanut sivuvastainen tuuli vaikutti heittoihin monella pojalla ja keihään virheasento söi metrejä armottomasti. Kisan parhaiden heittoihin tällä ei kuitenkaan tuntunut olevan juurikaan vaikutusta.

Kolmen mitalin päivä oli pienen seuran urheilijoille jälleen hyvä saavutus, ja jos harjoitusintoa ja terveyttä riittää, niin ensi vuonna on jälleen uusi mahdollisuus. Kilpailun koveneminen ja oman tason edelleen nostaminen vaatii paitsi monipuolista harjoittelua, myös matkustamista ajoittain lajiharjoitteluolosuhteiden luo talviaikaan.

Mika Sirkka

Ylin kuva: Tiina Seppälä.

Alempi kuva: Mika Sirkka.