Juttusarjassa tavataan mielenkiintoisia vapaa-ajanasukkaita Joutsan seutukunnalta.

Mikä toi teidät Luhankaan ja milloin tarina alkoi?

Venla: Isovanhempani ostivat vanhan luotsintuvan Judinsalossa 1940-luvulla ja rakensivat paikalle huvilan, siellä vietin lapsuuteni kesiä jo 1970–80-luvulla. Silloin Luhangassa olivat vielä voimissaan vesi- ja bussiliikenne, posti, pankit sekä monet muut maaseudun palvelut ja elinkeinot. Naapurissa vaikutti Ruutin perhe. Heiltä paitsi saatiin monipuolista naapuriapua, kuultiin kylän kuulumiset ja lukuisat tarinat. Judinsalon tarinat ja kesät olivat vaikuttamassa Karhunpesä-romaanini syntyyn.

Missä päin ja millaisissa oloissa viihdytte Luhangassa?

Venla: Etsimme mieheni Timon kanssa omaa paikkaamme Luhangasta muun muassa vuokramökkeillen. Lopulta löysimme ja ostimme vuonna 2017 Luhanksaaresta paikan, jossa voimme oleilla luonnon helmassa. 1980-luvun lopussa rakennetun hirsimökin seurana pihapiirissä on lasiseinäinen ulko-olohuone ja pieni rantasauna. Suunnitelmissa on päärakennuksen laajennus lähitulevaisuudessa.

Millaisella joukolla yleensä vietätte aikaa mökillänne?

Timo: Oleskelemme täällä enimmäkseen perheen kesken; lapsemme Otso 2 v ja Helmi 3 kk vievät aika paljon huomiotamme. Joukkoon kuuluu myös kultainen noutajamme Fidel.

Mitä tykkäätte touhuta tontillanne?

Timo: Luonto on inspiroinut tämmöisen peruskaupunkilaisenkin innostumaan perhosten, lintujen, kasvien, sienten ja jopa ötököiden bongailusta. Olen myös löytänyt sisäisen puunhalaajani.

Mitkä asiat Luhangan tarjoamassa kiinnostavat ja antavat eniten teille?

Venla: Ennen kaikkea luonto, mutta myös Luhangan historia ja tarinat kiinnostavat ja sitovat meitä tänne. Päijänteen selillä veneillessä ihminen on lähimpänä ajattomuutta. Siinä on jotain syvästi rauhoittavaa.

Timo: Luhankalaisten yrittäjien viimeaikaiset kehitystoimet ja satsaukset – mm. kauppojen, ravintolapalvelujen ja sataman tiimoilla ovat ilahduttaneet myös osa-aika-asukkaita paremman tarjonnan merkeissä.

Vietättekö täällä aikaa kesäisin, koko ”avovesikauden” vai kenties vielä enemmän?

Timo: Nyt kun lapset ovat vielä pieniä, olemme onnistuneet olemaan Luhangassa jotakuinkin jäiden lähdöstä jäiden tuloon. Viime vuonna tullessamme mursin jäät viimeisten 20 metrin matkalta jäänmurtajilta lainattuun tyyliin, ajamalla veneen jään päälle. Kun päiväkotien ja koulujen aika aikanaan koittaa, se rajoittanee kauden pituutta.

Oleskeletteko Luhangassa vain vapaa-aikana, vai teettekö myös täältä käsin etätöitä?

Venla: Teemme molemmat etätöitä mökiltä käsin, varsinkin nyt korona-aikoina. Mobiiliyhteydetkin pelaavat täällä riittävän hyvin.

Millaisia palveluita käytät ja miten olet verkostoitunut paikallisiin?

Timo: Ei ole vaikea keksiä töitä, joissa osaamista on muilla enemmän kuin meillä, pyrimme työllistämään seudun yrittäjiä. Naapurien kanssa on lisäksi varsin paljon kanssakäymistä, mm. yhteinen Luhanksaaren Putki -kunnallistekniikkahanke, jonka keskeisin vaihe saatiin hiljattain läpivietyä.

Mitkä asiat täällä voisivat olla lomanvieton kannalta paremmin – haluatko lähettää terveisiä kunnalle ja palveluntarjoajille?

Venla: Puitteet alkavat olla hienosti mallillaan, kiitos mm. Kyläkaupan, Reetin ja sen sataman, mutta kulttuuripuolta – Luhangan historiaa, kiinnostavia persoonia ja moninaisia tarinoita kaipaisi nostettavan esille nykyistä enemmän.

Timo: Monilla Luhangassa lomailevilla on varmaankin paljon osaamista ja annettavaa, niin palvelujen kuin kunnan muunkin kehittämisen kannalta. Voimavaroja, joita voisi hyödyntää nykyistä aktiivisemmin. Olen miettinyt, mahtaako kukaan olla selvillä tuosta osaamispotentiaalista. Onko mökkiläisiltä koskaan kattavasti kysytty, mitä annettavaa heillä voisi olla? Verkossa se olisi helppoa ja kävisi käden käänteessä.

Kun jätät syksyllä mökkeilykauden jälkeen Luhangan, mitä jäät (eniten) kaipaamaan?

Venla: Luontoa, rauhaa, omaa tilaa ja vapautta. Kaupunkiin kerrostaloasuntoon palattua Luhankaa osaa todella arvostaa.

Teksti ja kuva: Oskar Vahervuori

Info:

Venla Hiidensalo

Kirjailija ja toimittaja. Viimeisin teos Suruttomat ilmestyi keväällä ja kertoo naisista taidemaalari Tyko Sallisen takana. Toiminut myös mm. kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN:in Suomen-puheenjohtajana 2018–2019.

Timo Mäkinen

Yrittäjänä mainos- ja media-alalla 30 vuotta. Vastaa mm. Verkkouutiset.fi-uutissivuston kehittämisestä, kaupallistamisesta ja visuaalisista tuotannoista.

Tagged with →