Sattumia-palsta rohkenee veikata, että lukijoidemme keskuudesta ei löydy ainakaan kovin montaa sellaista urheilutietäjää, joka olisi osannut vastata seuraavaan kysymykseen: Kuka suomalainen kesäolympiamitalisti on syntynyt Luhangassa?

Asia tuli nimittäin esille, koska Helsingin Sanomat oli laatinut artikkelin suomalaisten kesäolympiamitalistien syntymäpaikoista. Tässä joukossa oli listoilla myös Luhanka.

Muutaman nettihaun jälkeen selvisi, että kyseinen olympiaurheilija oli Aarne Pohjonen, joka oli mukana voittamassa joukkuevoimistelun pronssia Suomelle vuoden 1908 Lontoon kesäolympialaisissa.

Aarne Pohjonen syntyi Luhangassa rovasti Jaakko Pohjosen perheeseen 29.3.1886.

Vuonna 1855 syntynyt tulevan olympiamitalistin isä Jaakko Pohjonen toimi Luhangan kirkkoherrana 1881–1887. Myöhemmin Jaakko Pohjonen työskenteli muun muassa Kalajoen kirkkoherrana.

Ilmeisesti Pohjosen perhe siis muutti pois Luhangasta varsin pian Aarnen syntymän jälkeen. Aarne Pohjonen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta vuonna 1904 ja suoritti lääketieteen lisensiaatin tutkinnon vuonna 1914. Hän siis harrasti joukkuevoimistelua opiskeluaikoinaan Helsingissä ja edusti seuratasolla Ylioppilasvoimistelijoita.

Työurallaan Aarne Pohjonen toimi muun muassa vuosina 1919–1927 Oulussa Pohjanmaan Jääkäripataljoonan lääkärinä sekä Vaasassa Jääkäriprikaatin lääkärinä lääkintäeverstiluutnantin arvolla.

Vuonna 1930 hänet nimitettiin Vaasan toiseksi kaupunginlääkäriksi, jolloin hän erikoistui tuberkuloosin hoitoon.

Pohjonen kuului Vaasassa muun muassa kaupunginvaltuustoon ja terveydenhuoltolautakuntaan. Vaasa-lehdessä 23.12.1938 julkaistussa muistokirjoituksessa kerrotaan, että ”Pohjonen tunnettiin taitavana ja tunnollisena lääkärinä, joka suoralla ja ystävällisellä kohtelullaan saavutti laajojen piirien suosion”. Pohjonen kuoli syöpään 52-vuotiaana 22.12.1938.

Markku Parkkonen

Tagged with →