Luhangan vaalitulos on tärkeimmiltä osiltaan Joutsan vaalituloksen kaltainen: keskusta säilyi suurimpana puolueena (6 paikkaa), mutta ei missään nimessä pysty yksinään sanelemaan luottamushenkilövalintoja. Keskusta kuitenkin saanee joka tapauksessa vähintään joko valtuuston tai kunnanhallituksen puheenjohtajuuden. Lähes itsestään selvää on, että jommankumman puheenjohtajuuden ottaa keskustan ylivoimainen ääniharava Marjo Merivirta (50 ääntä). Jos Merivirran äänipottia vertaa väkilukujen suhteessa Joutsaan, olisi vastaava menestys tuonut Joutsassa yli 300 ääntä.

Kiinnostava kysymys on se, jatkuuko kokoomuksen (4 paikkaa) ja kristillisdemokraattien (1 paikka) vaaliliiton yhteistyö myös vaalien jälkeen. Mikäli jatkuu, on vaaliliiton ääniharava kristillisdemokraattien Juhani Räsänen (30 ääntä) vahvoilla puheenjohtajuuksia jaettaessa.

Keskustan sekä kokoomuksen-kristillisdemokraattien kakkospaikoilta löytyy kaksi kokenutta kuntapoliitikkoa: keskustan Pirkko Vilkman (32 ääntä) ja kokoomuksen Hilkka Weijo (25 ääntä).

Ainakin kunnanhallituksen valinnassa ohittamattomia lienevät kuntapolitiikan tuoreet tekijät, perussuomalaisten Antti Aro (43 ääntä) sekä SDP:n Ville Nyman (27 ääntä).

Markku Parkkonen

Kuva: Luottamuspaikkoja jaettaessa Luhangassa ovat vahvoilla ainakin Marjo Merivirta (vas.), Pirkko Vilkman, Juhani Räsänen ja Hilkka Weijo.

Tagged with →