Juhannuksena Kostamontien suunnalla riehuneet myrskytuulet kaatoivat tai vahingoittivat joutsalaisen metsäalan yrittäjän Reijo Heimosen arvion mukaan jopa 25.000 kuutiometriä puuta. Heimonen arvioi, että vahinkoja syntyi jopa 300 hehtaarin alueella.

Kostamonjärven etelä- ja länsipuolella Iilammen ja Nelostien väliselle alueelle keskittynyt myräkkä oli todennäköisesti niin sanottu syöksyvirtaus, mistä kielii sekin, että tuulen suunta on vaihdellut rajusti.

Metsänomistajille myrskystä syntyi luonnollisesti puuston arvon menetyksiä, jotka vakuutus toki korvaa, mikäli sellainen on.

– Tällaiset kohteet ovat todella hankalia korjata, mikä sekin alentaa puun hintaa. Lisäksi tuhot sattuivat pahimpaan mahdolliseen aikaan. Sahoilla ja muilla puunostajilla on käynnissä lomaseisokkeja, eikä puuta välttämättä saada menemään mihinkään ja näillä keleillä puu myös pilaantuu nopeasti, sanoo Reijo Heimonen.

Ongelmia syntyi myös luonnon kannalta.

– Tällaisella alueellahan ei olisi missään tapauksessa tehty tällaisia avohakkuita. Myrskytuhot muuttavat alueen pienilmastoa ja monille eläimille se on melkoinen katastrofi, sanoo Heimonen.

Tuhoalueella on myös vanhojen metsien suojelukohteita, joista ei välttämättä korjata kaatuneita puita.

Markku Parkkonen

Tagged with →