Juhannuspäivänä jyllännyt ukkonen aiheutti iltapäivällä Joutsassa Kostamontiellä runsaasti tuhoja. Kostamontiellä ukkospuuskien seurauksena kaatui useita puita tielle ja kokonaisuudessaan Kostamontien läheisyydessä kaatui pelastuslaitoksen palomestari Joonatan Partasen arvion mukaan jopa satoja puita syntyneiden syöksyvirtauksien myötä.

Alueella puita kaatui sekä rakennusten että ajoneuvojen päälle. Raivaustarvetta oli paljon, välttämättömimmät puut raivasi pelastuslaitos ja avuksi hälytettiin metsäkone. Pelastuslaitoksen yksiköt poistuivat paikalta iltakymmenen jälkeen ja metsäkone jatkoi raivaustöitä pitkälle aamuun.

Kostamontien lisäksi puita kaatui runsaasti Korpilahdentien sekä Harantien alueilla. Suurin osa kaatuneista puista nojasi sähkölinjoihin. Pelastuslaitos kävi toteamassa tilanteen ja antoi sähkölinjojen päälle kaatuneet puut sähköyhtiölle tiedoksi.

Toinen suuri operaatio pelastuslaitokselle tuli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kun ukkosmyräkkä sai Joutsassa Nelostien alitse kulkevan Taipaleentien alikulkutunnelin tulvimaan. Tulva sai alkunsa alikulun tyhjennyspumpun häiriöstä ja pahimmillaan alikulussa oli vettä liki puolitoista metriä. Pelastuslaitos pumppasi vettä läpi yön aamuseitsemään asti. Partasen mukaan yön aikana vettä siirrettiin useampi sata kuutiota. Sinänsä tielle ei koitunut suurta riskiä vesimäärästä, mutta autolla siitä ei päässyt ajamaan läpi koko yönä.

Sunnuntaiaamuna pumppu saatiin korjatuksi ja tie oli jälleen käyttökunnossa.

Jonna Keihäsniemi

Nelostien ali kulkeva Taipaleentien alikulku tulvi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos.