Joutsalaisen Juhlapalvelu Piia Mäkisen pyörittämä lounaskahvila on toiminut keväästä saakka uusissa tiloissa. Kahvila aloitti Joutsan pankkiaukiolla sijaitsevan liikekiinteistön kulmauksessa kesällä 2019, mutta siirtyi tämän vuoden huhtikuussa Hypoteekkiin Jousitielle ja jatkaa nyt toimintaansa siellä.

Muuton taustalla on yrittäjä Piia Mäkisen mukaan koronapandemian tuomat haasteet. Pandemian alettua Mäkiselle kävi hyvin nopeasti ilmi, että hänen juhlahuone- ja lounaskahvilapalveluja tarjoavan yrityksensä vanha toiminta sellaisenaan on tullut päätökseen.

Jo viime syksynä hän haudutteli ajatusta Hypoteekin kahvila- ja kabinettitilan vuokraamisesta, mutta ei laittanut vielä tuolloin asiassa toimeksi. Keväällä päätös asiasta syntyi lopulta melko lailla lennossa. Mäkinen sanoo teon olleen uhkarohkea, mutta henkiinjäämisen edellytys siinä mielessä, että Hypoteekissa hänellä on mahdollisuus yhdistää lounaskahvilatoiminta ja se, mitä hänen yrityksensä ihan alun perin tekee, eli juhlapalvelutoiminta.

– Tämä tila mahdollistaa meille sen juhlapalvelutoiminnan eli pienryhmien vastaanottamisen, kokouskahvitukset, pienet synttärit muistotilaisuudet ja tämäntyyppiset. Tähän asti meillä ei varsinaisesti ole ollut sellaista omaa juhlatilaa, missä oltaisiin voitu järjestää näitä, taustoittaa Mäkinen päätöstä Hypoteekkiin siirtymisestä.

Muutto pienestä 40 neliön kulmahuoneistosta noin kolme kertaa suurempiin tiloihin on tuonut Mäkisen lounaskahvilalle lisää asiakaspaikkoja. Hypoteekkiin mahtuisi Mäkisen mukaan 50–60 asiakastakin kerralla, mutta nykyisissä koronan sanelemissa olosuhteissa asiakaspaikkojen määrä on rajattu kahvilatila, kabinetti sekä terassi huomioiden yhteensä noin neljäänkymmeneen.

– Se on minusta hyvä. Pitää olla vähän väljyyttä, yrittäjä sanoo.

Juhlapalvelu Piia Mäkisen palveluksessa työskentelevä Hilkka Virtanen (tiskin takana) palvelee nykyisin yrityksen lounaskahvilan asiakkaita Hypoteekissa, jonne Mäkinen siirsi yritystoimintansa keväällä.

Hypoteekki on toiminut Joutsassa jo vuodesta 2003. Piia Mäkiselle on tullut positiivisena yllätyksenä kahvilan hyvin vahva sosiaalinen lataus. Hypoteekissa käy hänen mukaansa paljon yksittäisiä asiakkaita sekä ryhmiä ja vakioryhmiäkin, jotka ovat jo nyt ilmoittaneet haluavansa käyttää kahvilaa tulevanakin talvena. Lisäksi Hypoteekissa järjestetään juhlia.

Mäkinen kokee yrityksensä saaneen Hypoteekissa hyvän vastaanoton ja iloitsee siitä, että osa yrityksen aiemmista vakiasiakkaista on siirtynyt heidän perässään uusiin tiloihin.

– Tietysti tämän talon edellisellä toiminnalla ollut niin semmoinen vahva, vakituinen pohja, että se jää tietysti vielä nähtäväksi, kuinka paljon näistä ihmisistä sitten todellisuudessa jää meidän asiakkaaksi. Mutta ryhmäasiakkaat ovat varmaan ainakin sellaisia, että toivoisin, että he yhä edelleen jaksavat täällä meillä käydä, sanoo jatkossa kahvilaansa enemmän tilauspohjalta pyörittävä Mäkinen.

Mitä juhlapalveluun liittyvään tuotteiden tilaustoimintaan, se toimii Mäkisen mukaan samanlaisena kuin tähän saakka, ja se on myös ollut tänä kesänä todella vilkasta.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Juhlapalvelu Piia Mäkisen työntekijä Hilkka Virtanen.