Pienkonemekaanikko Tommi Nyberg on työskennellyt erikokoisten työkoneiden ja kulkuneuvojen parissa liki 20 vuotta. Vuonna 2013 hän perusti toiminimen ja yksittäisiä pieniä iltatöitä alkoi tipahdella kalenteriin. Ajatus toiminnan laajentamisesta pyöri vuosia mielessä, mutta konkreettinen päätös syntyi vuoden vaihteessa.

–  Oli pohdittava koko perheen näkökulmasta mihin asetutaan, kun esikoinen aloittaa syksyllä koulun. Päätimme jäädä Joutsaan, koska täällä on hyvät palvelut lapsiperheille sekä monipuoliset mahdollisuudet harrastaa, pohjustaa Tommi Nyberg.

Aktiivisesti motocrossia ja moottorikelkkailua harrastava Nyberg havaitsi viime talvena, että Joutsan Lumikissojen ylläpitämillä reiteillä liikkui varsin paljon uusia kelkkailijoita. Kun jollekin tuli kulkuneuvon kanssa ongelma, osattiin viestiä välittää eteenpäin ja Nybergille ohjautui korjattavaksi kelkkoja läpi talven. Kun kelit muuttuivat lämpöisemmiksi, myös JOMKin ylläpitämä motocrossrata täyttyi sekä vanhoista että uusista harrastajista. Kyselyitä alkoi tulla niin crossi- kuin polkupyörien korjaamisesta ja huollosta. Ajatus kasvattaa yrityksen toimintaa sai sinettinsä, kun perheelle löytyi talo halleineen Koiravuoresta.

 – Kesäkuun alussa aukesi tuossa hallissa pienkoneiden huolto ja korjaus. Samalla päivämäärällä aloitti minun lisäkseni ensimmäinen työntekijä oppisopimuskoulutuksella, summasi Tommi Nyberg.

Tiivistetysti Nyberg korjaa ja huoltaa kaikkia bensalla toimivia pienkoneita, aina oksasilppureista isompien koneiden moottoreihin. Saman osakeyhtiön alla työskentelee myös Tommin vaimo Sanni Nyberg, jolla on liikunta-alalta työkokemusta kymmenen vuotta. Sanni perusti aputoiminimen liikunta-alan toimintaan vuonna 2017. Pariskunnan yhteinen osakeyhtiö perustettiin vuonna 2019.

Sanni Nyberg toimii kunnan liikuntaneuvojana, mutta sen lisäksi työnkuvaan kuuluvat muun muassa yrityksille suunnatut henkilöstön hyvinvointipalvelut.

Tämän vuoden toukokuussa Sanni sai päätökseen ylemmän ammattikorkeakoulun opinnot ja valmistui liikunnanohjaajaksi liikunta-alan kehittämisen ja johtamisen koulutusohjelmasta. Sanni työskentelee Joutsan kunnan liikuntaneuvojana Joutsa Liikkuu -hankkeessa. Lisäksi Sanni tekee personal trainingia ja ravintovalmennusta sekä yrityksille henkilöstön hyvinvointipalveluita. Yrityksen hallinnollinen puoli on hänen vastuullansa.

Tahto Works toimii siis kahdella täysin eri alalla, mutta ajatus seuraavasta askeleesta yrityksen laajentamiseen on pariskunnalla jo mielessä. Pienkonekorjaamon fyysinen paikka on nyt Koiravuoren hallissa, mutta liikuntapuolen toiminnot viedään sinne, missä niitä halutaan asiakkaan tarpeiden mukaan toteuttaa.

–  Jossain vaiheessa olisi hieno harjoittaa jonkinlaista myyntiä ja vuokrausta. Tätä suunnitellaan sen mukaan, millaisia tarpeita seutukunnalla ilmenee. Vahvasti uskon, että siinä tulee yhdistymään liikunta ja kulkuneuvot, pohtii Sanni Nyberg.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Kesäkuussa Tahto Works avasi pienkoneiden huolto- ja korjauspalvelun Koiravuoreen ja samana päivänä Tommi Nybergin rinnalla aloitti oppisopimuksella työntekijä.