Viime viikolla meillä, tyttärelläni ja minulla oli ilo tutustua Luhankaan. Niin ihmeelliseltä kuin kuulostaakin, yli kolmenkymmenen Joutsassa vietetyn vuoden aikana en ollut koskaan aiemmin käynyt tässä satumaisen kauniissa ja tunnelmallisessa kirkonkylässä! Edessämme aukeni tori, jonka ympärille asettui kaikki tarpeellinen kauniine rakennuksineen, Päijänteen lonkerot ulottuivat hyvin hoidetun puiston rantaan, mihin oli rakennettu hieno satama. Goottilainen puukirkko korkealla mäellä näytti kuin se olisi yltänyt taivaaseen asti, palokunnan talo kuin osa sadun kuvitusta jne jne.

Oppaaksi meillä oli kunnia saada itse kunnanjohtaja, joka kertoi kunnan palveluista, historiasta ja upeista visioista kunnan tulevaisuuteen.

Olisikohan meillä Joutsan keskustaa suunnitellessa syytä käydä tutustumassa, miten asiat on tehty Luhangassa? Voitaisiinko ajatella enemmän visuaalista ilmettä, olisiko mahdollista saada kirkonkylästämme intiimimpi ja kodikkaampi? Kirkonkylän pitäisi näyttää sellaiselta, että sinne tekee mieli mennä seikkailemaan. Joutsan sijainti nelostien kupeessa antaa helpon mahdollisuuden poiketa myös kirkonkylään, mutta miksiköhän suurin osa tien liikenteestä kuitenkin huristaa ohi?

Voisikohan uusi valtuusto ottaa kopin tästä? Monasti ihan pienilläkin muutoksilla saadaan viihtyvyyttä lisätyksi eikä siihen tarvita aina edes paljon rahaa.

Kiitokset vielä Luhankaan, tulen varmasti toistekin!

Leena Gäddnäs

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →