Joutsan kuntavaalien suurin yllätys taisi olla alhainen äänestysprosentti. Toki sama tilanne oli useimmissa muissakin kunnissa, joten mitenkään poikkeuksellisen laiskoja äänestäjiä joutsalaiset eivät olleet. Syitä huonoon äänestysintoon löytynee ainakin vaalien ajankohdasta keskellä kauneinta kesää ja lomakautta. Samaten koronavirusepidemialla lienee ollut oma vaikutuksensa. Näin ollen kannattaa katsoa vielä seuraavat kuntavaalit ennen kuin alkaa uumoilla lopullista kunnallisdemokratian alamäkeä. Toivottavasti vuoden 2025 vaalit voidaan järjestää normaalisti kevätaikaan.

Luhangassa ei sen sijaan ollut viitteitä vaaliväsymyksestä. Äänestysprosentti kipusi kunnassa jälleen yli 70:n, mikä oli tyypillistä monelle muullekin pienelle kunnalle.

Toinen kuntavaalien trendi oli tällä kertaa perussuomalaisten nousu. Joutsassa puolue kipusi keskustan ja kokoomuksen kantaan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Myös Luhangassa perussuomalaiset olivat kristillisdemokraattien ohella vaalien voittajia.

Alueen valtapuolueen keskustan asema ei ole vielä varsinaisesti uhattuna ainakaan Joutsassa. Vallan jakautuminen on kuitenkin sikäli positiivista, että se kannustaa puolueita etsimään yhteistyötä muiden kanssa.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →