Leivonmäen kansallispuistossa hiljennyttiin toissa viikon torstaina illalla luonnonrauhaan suomalaisen metsämytologian äärelle. Kyse oli jyväskyläläisen ammattiteatteri Teatterikoneen näyttelijän Aaro Vuotilan (kuvassa 2. vasemmalta) vetämästä metsälaulukävelystä, joka innosti liikkeelle kaikkiaan parikymmentä luonnon ja musiikin ystävää.

Selänpohjan pysäköintialueelta käynnistynyt, Lintuniemen suuntaan tehty metsälaulukävely koostui nimensä mukaisesti rauhallisesta metsässä liikkumisesta ja silloin tällöin matkan varrella kuulluista lauluista sekä niiden ohessa kerrotuista tarinoista. Kertojana ja laulajana toimi Vuotila itse, mutta muutaman kerran osallistujat saivat halutessaan osallistua yhteislauluunkin.

Laulut pohjautuivat suomalaiseen metsämytologiaan ja valtaosan niistä Vuotila oli itse sanoittanut vanhojen tarinoiden pohjalta. Lauluissa ja tarinoissa kuultiin muun muassa metsänpeittoon joutumisesta ja siitä, miten tilasta pääsee pois. Vanhan suomalaisen kansanperinteen mukaan metsänpeitto tarkoittaa tilaa, johon metsässä kulkeva ihminen tai eläin saattoi joutua metsän henkien langettamana.

Aaro Vuotila liikkuu paljon luonnossa ja kokee, että luonnossa ihmisen oma luonto lepää.

Kansallispuistossa leivonmäkisen harrastajateatterin Teatteri Kuhauksen kutsumana ollut Aaro Vuotila on järjestänyt metsälaulukävelyjä aiemminkin, ensimmäiset niistä Jyväskylän Laajavuoressa vuonna 2016.

Kävelyjen järjestämiseen hän innostui alun perin monestakin syystä. Hän itsekin liikkuu paljon luonnossa ja kokee, että siellä ollessa oma luonto lepää, eli mielikuvitus lähtee liikkeelle ja oma luovuus lähtee virtaamaan. Myös lapsuudessa kuullut Suomen luontoon liittyvät tarinat innostivat, ja luettuaan jossain vaiheessa suomalaisesta metsämytologiasta Vuotila ajatteli, että olisi hienoa tuoda ne tarinat jollain tavalla esille.

– Mutta kyseenalaistin myös siinä samalla, että onko tässä mitään järkeä. Että kiinnostaako tämä ihmisiä. Mutta on se kiinnostanut. En minä tätä hirveän paljon ole tehnyt, mutta sen mitä olen tehnyt, niin ihmiset ovat kyllä tykänneet, kertoo Vuotila.

Tarja Kuikka

Katso video Metsälaulukävelyltä: