Viime kuntavaaleissa valtuustoihin päässeistä Joutsassa 12 henkilöä ei ole mukana tämän vuoden kuntavaaleissa. Luhangassa vastaavasti poisjääneitä on viisi. Puolueiden kannalta varsinkin suositun kuntapoliitikon poisjäänti aiheuttaa oman haasteensa, kun äänet tulisi saada kerättyä oman puolueen ehdokkaille.

Joutsan Seudun laskelman mukaan paikallisilla puolueilla on jopa yli puolet viime vaalien äänistä uudelleen jaossa poisjääntien vuoksi. Tällainen tilanne on ainakin Joutsan kokoomuksella, jonka viime vaalien kärkiehdokas Jukka Huikko muutti kesken valtuustokauden pois paikkakunnalta, eikä siten ole mukana vaaleissa tällä kertaa. Huikko keräsi kokoomuksen äänistä lähes kolmanneksen.

Joutsan SDP:llä uusjaossa on viime vaalien äänistä hiukan yli 40 prosenttia ja keskustalla reilut 27 prosenttia.

Luhangan viime vaalien ääniharava, keskustan Tuomo Kärnä valittiin vaalikauden aikana Luhangan kunnanjohtajaksi, joten hän ei ole mukana vaaleissa. Kärnä keräsi Luhangassa viime vaaleissa keskustan äänistä noin neljänneksen.

Markku Parkkonen

Info: Näin paljon puolueilla on kirittävää

Viime kuntavaaleissa valittujen, mutta vuoden 2021 vaaleista poisjääneiden äänimäärät suhteessa puolueen kokonaisäänimäärään.

Joutsan kokoomus 51,8 %, Luhangan SDP 45,6 %, Luhangan keskusta 44,7 %, Joutsan SDP 40,8 %, Joutsan kristillisdemokraatit 32,7 %, Joutsan keskusta 27,4 %, Luhangan kokoomus 11,2 %.

Muilla puolueilla kaikki 2017 valitut ovat mukana myös 2021 vaaleissa.

Tagged with →