Taidelaitos Haihatuksessa rakennetaan parhaillaan tulevan kesänäyttelyn Voimametsä-nimistä yhteisö- ja ympäristötaideteosta. Voimametsä oli alun perin Haihatuksen toimijoihin kuuluvan Kaisa Vigmanin ympäristöteos, ja sellaisenaan jo osa edellistä kesänäyttelyä, mutta myöhemmin teosta on työstetty eteenpäin yhteisöllisesti.

Huhtikuun lopulta lähtien Joutsan yhtenäiskoulun yläkoulun pienryhmän oppilaat ohjaajineen ovat käyneet projektin merkeissä Haihatuksessa viikoittain muutaman tunnin ajan taitelemassa uuteen eloon OssiBussia – vanhaa linja-autoa, jolla on viety aikanaan taidetta ja taidekokemuksia maapallon itäosan pieniin, köyhiin kyliin, mutta joka nyt on seissyt kymmenen vuotta käyttämättömänä taivasalla.

Ensin auto puhdistettiin, pestiin ja hiottiin. Sitten maalattiin pohjamaali ja sen päälle syntyvät nyt varsinaiset kuviot. Kaikkea vanhaa pintaa ei ole projektia ohjaavan Kaisa Vigmanin mukaan peitetty, vaan entisiäkin kuvia jätettiin esille.

– Oppilaat ovat opettajien johdolla valinneet kuvat, mitkä säästetään. Kartasta sovittiin heti kättelyssä, että se jää varmasti, Vigman sanoo viitaten autoon maalattuun karttakuvaan, joka kertoo auton matkanneen esimerkiksi Romaniassa, Turkissa ja Kazakstanissa.

Lempi Peltonen hahmotteli viime viikolla OssiBussin takaosaan tulevaa maalausta. Maalausten päätematiikan suunnitellut Peltonen harrastaa maalausta vapaa-ajallaankin.

OssiBussin uusien maalausten teemana ovat uni ja unelmat. Päätematiikan on suunnitellut yläkoululaisista Lempi Peltonen, joka harrastaa maalausta vapaa-ajallaankin. Hänestä on ollut kiva olla mukana Voimametsä-projektissa.

– Pääsee perustunneilta pois tekemään jotain luovempaa, perustelee Peltonen.

Myös Joni Arvolan mielestä projekti on voittanut opiskelun, onhan siinä päässyt suunnittelemaan ja maalaamaan, ja oma luovuus sekä kädenjälki ovat päässeet esille ja pysyvätkin esillä.

– Tämä auto kuitenkin jää näkyviin, niin mahdollisimman paljon omaa kädenjälkeä jää tähän näkyviin, sanoo Arvola.

Yhtenä projektin parhaista asioista Arvola pitää sitä, että on saanut käyttää työkaluja ja välineitä, joita käyttää paljon kotonakin, esimerkiksi akkuporakonetta ja painepesuria.

– Ne ovat tuttuja, niin ei ole pahemmin tarvinnut neuvoa, miten niitä käytetään.

OssiBussin kylkiin on jätetty näkyviin myös jotain vanhaa – esimerkiksi karttakuva, joka kertoo missä kaikkialla auto on vuosien varrella matkannut.

Yläkoululaiset osallistuvat Voimametsään erityisopettaja Virpi Koskelan mukaan esimerkiksi monialaisen opintokokonaisuuden puitteissa. Siinä tietyn teeman ympärille voidaan yhdistää eri oppiaineita.

Koskela listaa Voimametsän tarjonneen nuorille mahdollisuuden esimerkiksi yhteisöllisyyteen, vuorovaikutustaitojen ja tunnetaitojenkin harjoitteluun sekä kädentaitojen harjoittamiseen. Samalla se on auttanut nuoria myönteisen minäkäsityksen muodostamisessa. Koskela pitää hienona sitä, että OssiBussin kohdalla jokaiseen työhön on löytynyt sopiva tekijä.

– Isoimmat pojat ovat olleet pohjamaalausta ja pesua tekemässä. Nyt ollaan pikkuhiljaa pääsemässä kuviointivaiheeseen, ja siinä kohtaa taas pääsevät valloilleen ne, joilla on luovuutta ja kädentarkkuutta.

Voimametsä-projektia on Kaisa Vigmanin mukaan tarkoitus jatkaa myöhemminkin.

– Toiveissa on, että esimerkiksi vuoden päästä meillä voisi olla uutta porukkaa tekemässä tätä. Tai voi olla, että samoja tyyppejäkin. Se ei aina välttämättä ole OssiBussi, mitä Voimametsässä tehdään, vaan se voi jonakin vuonna olla jotain ihan muuta.

OssiBussin on määrä valmistua Haihatuksen tämän kesän kesänäyttelyyn.

Ajatuksena on Vigmanin mukaan se, että jokaiselle halukkaalle löytyisi paikka, jossa toteuttaa omaa luovuuttaan ja olla yhteisöllisesti toisten kanssa.

– Ja se mikä tässä on mageeta minun mielestäni, on se, että nämä nuoret, ketkä osallistuvat tähän proggikseen nyt, tulevat saamaan tästä myös todistuksen, että ovat olleet mukana. Kyllä se joskus näyttää CV:ssä hyvältä, kun voi laittaa sinne, että olen ollut taitelijana tämmöisessä taidelaitoksen kesänäyttelyssä, sanoo Vigman.

Haihatuksen ohella Voimametsää tukee Keski-Suomen nuorten kulttuurihanke, jossa Joutsan kunnan kulttuuritoimi on mukana.

Tarja Kuikka

Katso video OssiBussin maalauksesta: