Joutsan Palosalmen rantaan aukesi muutama viikko sitten kioski, johon asiakkaat ovat tervetulleita vain vesiteitse. Palosalmen kesäkioski palvelee Suonteella liikkuvia veneilijöitä pop up-henkisesti sulan aikaan toukokuusta lokakuuhun, aukioloajat ilmoitetaan kioskin omalla Facebook-sivulla. Kioskin rannasta löytyy vierasvenelaituri, johon yhtäaikaisesti mahtuu neljä venettä.

– Vaikka nimessä on kioski, kyllä tämä ennemmin on kahvio rannalla, toteaa yrittäjä Juhani Kokko.

Yrittäjälle idea kesäkioskiin syntyi viime kesänä rantaan rakennetun puutavarasataman sekä uuden tien myötä.

– Pohdiskelin, että Suonteella ei taida palveluita, jotka olisi suunnattu vain veneilijöille. Niinpä päätin, että ensi kesänä pitää tässä jotain kokeilla. Maisemahan on melko idyllinen ja liikkujia Suonteella riittää, summaa Kokko.

Kokko tutkaili ensin valmiita, vuokrattavia vaunuja, mutta päätyi lopulta rakentamaan kompaktin kioskirakennuksensa itse. Kotitilan nurkista löytyneet kärrynpyörät akseleineen pääsivät uuteen käyttöön. Myyntikojun neliöt on tarkkaan mitoitettu ja suunniteltu, turhaa tilaa ei myyjälle kioskissa ole. Kopissa ei ole sähköjä, joten kaasujääkaappi pitää leivokset ja juomat kylmänä ja korttikonepääte ladataan auringon voimalla.

Paikallisuus ja lähiruoka ovat vahvasti esillä. Tällä hetkellä valikoimasta löytyy Palosalmen piiras sekä Kellaripanimon varasto-olut, joka nousi avajaisviikonlopun hittituotteeksi.

– Kaikki vinkit paikallisista tuotteista ovat tervetulleita, vinkkaa Kokko.

Tulevan kesän suhteen Kokko on myönteisen odottavainen. Ensimmäisenä viikonloppuna laiturissa oli parhaimmillaan samaan aikaan kolme venekuntaa ja kaukaisimmat kävijät kertoivat tulleensa Hirvensalmelta. Kahvilan pöydistä avautuva maisema Suonteelle hellii mieltä ja kutsuu pysähtymään – kokemaan uudenlaisen elämyksen perinteisen venereissun keskellä. Mitään sovittua tapahtumaa kesäkahvilan yhteyteen ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta kioskin mukaisesti pop up-tempaukset ovat mietinnässä.

Herkällä korvalla tässä kuunnellaan kävijöitä. Mikäs tässä olisi pitää pieniä tulia esimerkiksi juhannuksena ja nauttia musiikista, pohtii Kokko.

Palosalmen kioskin omistaa lähellä sijaitseva kesäkahvila Café Meijerinliiteri. Kioskilta pääsee metsätietä pitkin noin 700 metriä käpytellen Café Meijerinliiteriin. Veneparkki on käytössä vain kioskin tai Café Meijerinliiterin aukioloaikoina, muina aikoina alue on yksityisaluetta.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Palosalmen kioski palvelee satunnaisesti veneilijöitä sulan aikaan toukokuusta lokakuuhun.

Tagged with →