Viime torstaina Joutsan yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalaiset tutustuivat yrittäjyyteen ympäri Joutsan kirkonkylää. Kyseessä oli Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen organisoima Bisneskisa, jossa yhteensä 11 paikallista tahoa ja yrittäjää tarjosivat toiminnallisia rasteja koululaisille. Jokainen joukkue oli etukäteen valinnut viisi itseään kiinnostavaa tehtäväpistettä ja lisäksi kaikille oli lopuksi yhteinen päätösrasti. Kilpailutehtävissä nuoret pääsivät muun muassa suunnittelemaan uusia pirtelö- ja jäätelöannoksia sekä kuvaamaan mainosvideoita.

Tahot pisteyttivät joukkueiden suoritukset ja joka toimintapisteeltä oli mahdollista saada peräti 20 pistettä. Pisteitä annettiin nuorten asenteesta, suoriutumisesta sekä käyttäytymisestä. Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Ilmonen kertoi kisan jälkeen yrittäjien mielipiteen nuorista olleen erittäin positiivinen. Yrittäjiltä saadun palautteen perusteella nuoret olivat kohteliaita, reippaita ja aktiivisia tekijöitä.

Kilpailun voittajaksi kruunattiin joukkue nimeltä Isot Myyt. Voittajajoukkue sai palautetta hyvästä ryhmätyöskentelystä sekä uusista, osin erikoisistakin ideoista. Tapahtuma järjestettiin nyt kokeilumielessä ensimmäistä kertaa ja oli osa Mahdollisuuksia ja massia-hanketta.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Kuvassa voittajajoukkue Isot Myyt, jonka suunnittelema, hieman erikoisempi pirtelöresepti menee yrittäjä Piia Mäkisen mukaan heti testaukseen ennen terassikauden alkua. Kuva: Dalia Elwan.

Alakuva: 4H:n rastilla ysiluokkalaisten tehtävänä oli suunnitella kahviotuote sekä kustannuslaskelma ja myyntihinta, millä saisivat palkkaa. Kuva: Dalia Elwan.

Katso Makkaraperuna-ryhmän Bisneskisassa tekemä paikallislehti Joutsan Seudun mainosvideo: