Suomen hallitus pelasti Joutsan tappiolta viime vuonna, kuten kymmeniä muitakin kuntia, antamalla kunnille yli miljardi euroa koronatukea yli tarpeen. Ilmeinen kuntavaalikarkki siis. Tänä vuonna ei tiettävästi sitä namua ole enää tulossa.

Ilman koronakarkkia Joutsa olisi mennyt pahasti miinukselle taloudenpidossaan ja ensimmäinen vuosi kriisikunnaksi olisi totta. Velanotto on ollut kiihtyvää kuluvan valtuustokauden aikana. Vuonna 2018 velkaa oli yhteensä 16,7 miljoonaa euroa. Vuosina 2019–2020 uutta velkaa otettiin lisää 3,6 miljoonaa ja sitä oli vuonna 2020 asukasta kohti jo 3.900 € kun sitä oli ollut vuonna 2018 asukasta kohti 2500 €. Ja maksamatta on vielä vuodeosaston saneeraaminen Palvelukeskus Jouseen sekä keittiö/hammashoitolan rakentaminen eli ainakin neljä lisämiljoonaa tullaan lainaamaan.

Kriisi siis pahenee tänä vuonna, kun kunta laajentaa sijoitustoimintaansa rakentamalla lisää kiinteistöjä vuokrattaviksi, vain vuoden irtisanomisajalla. Jyväskylä sen sijaan on myymässä halukkaille sijoittajille kiinteistöjään tasetta rasittamasta. Joutsan pitäisi tehdä samoin, jotteivat Valtiovarainministeriön virkamiehet pian ilmaannu vaatimaan kuntaliitosta ainakin Luhangan kanssa. Vai olisiko se eräiden luhankalähtöisten päättäjiemme tarkoituskin?

Kalle Willman
kuntavaaliehdokas
Kokoomus, Joutsa

Puheenvuoro-palstan kirjoitukset ovat Joutsan Seudun lukijoiden mielipidekirjoituksia.

Tagged with →