Joutsan Seutu julkaisi viime viikolla perinteiseen tapaan laskelmat Joutsan ja Luhangan kuntavaalien ehdokaslistojen ikärakenteesta. Mitään dramaattista muutosta edellisiin vuoden 2017 vaaleihin ei listoilta näy. Ehdokkaiden keski-ikä on noussut muutamalla vuodella, mutta esimerkiksi seutukunnan vanhin ja nuorin ehdokas ovat melko lailla saman ikäisiä kuin viime vaaleissakin. Keskivertoehdokas seutukunnalla on näissäkin vaaleissa 50–60-vuotias mies.

Tulevaisuudessa luonteva kehityssuunta olisi ehdokaslistojen nuorentuminen. Kun sote-uudistus tulee korostamaan sivistystoimen osuutta kunnan toiminnoissa, olisi luonnollista, että kunnanvaltuustoihin hakeutuisi entistä enemmän lapsiperheiässä olevia kansalaisia.

Tietenkin perheiden ruuhkavuodet asettavat omia rajoitteitaan yhteiskunnalliselle osallistumiselle, eikä monilla yksinkertaisesti riitä aikaa paikallispolitiikkaan. Kunnissa kannattaisikin miettiä, miten luottamushenkilötoimintaa saataisiin entistä sujuvammaksi ja tehokkaammaksi, jotta mahdollisimman moni pätevä kuntalainen siitä innostuisi.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →