Joutsassa nähtiin tänä keväänä omituinen tapahtumasarja valokuituliittymien markkinoinnissa. Mikkeliläinen MPY Telecom päätti aloittaa Joutsassa valokuitukampanjan, ainakin osin Joutsan kunnan kannustamana. Samaan aikaan eräiden muiden keskisuomalaisten kuntien – muun muassa Luhangan ja Toivakan – omistama Keski-Suomen Valokuituverkot aloitti oman kampanjansa Joutsassa. Pian tämän jälkeen MPY ilmoitti luopuvansa Joutsan valokuituhankkeesta.

MPY:n luopumispäätös johtui yhtiön mukaan ”hintamielikuvien muutoksesta”. Taustalla on se, että Keski-Suomen Valokuituverkot markkinoi liittymiään halvimmillaan 99 eurolla. Oikea markkinaehtoinen liittymähinta Joutsan kirkonkylällä lienee kiinteistön sijainnista riippuen noin 1.500–3.000 euroa. Kun kuluttajat arvioivat saavansa liittymän 99 eurolla, ei markkinaehtoiselle liittymäkaupalle jäänyt tilaa.

Tilanteessa on harmillista se, että käytännössä 99 euron tarjous ei koske koko kirkonkylän aluetta. Todennäköisesti tuolla hinnalla ei siis tule liittymää saamaan läheskään kaikkiin kiinteistöihin. Ja kun MPY vetäytyi, voi käydä niin, että monet halukkaat jäävät vaille valokuitua.

Käytännössä siis naapurikuntien valokuituyhtiö sabotoi Joutsan kunnan ajaman valokuituhankkeen. Toivottavasti Joutsan kunnasta kerrotaan Keski-Suomen Valokuituverkkojen omistajakunnille, mitä mieltä tällaisesta toiminnasta ollaan.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.