Koronavirustartuntojen määrä on Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella edelleen maltillinen. Tätä mieltä on maanantaina kokoontunut sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien johtoryhmä, niin sanottu koronanyrkki.

Viime viikolla sairaanhoitopiirissä todettiin kaksitoista koronatartuntaa, joista kaikki Jyväskylän alueella. Myös ilmaantuvuusluku on ollut melko pieni, maanantaita edeltäneen viikon ajalta 4,8 ja edellisen kahden viikon ajalta 8,4. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntatapausten määrää ajanjaksolla 100.000 asukasta kohden.

Koronanyrkki keskusteli kokouksessaan muun muassa vanhemmilta tulleiden kyselyjen pohjalta pian ajankohtaisesta lukion ja ammatilliset opinnot päättävien valmistujaisjuhlien tilanteesta. Kokouksessa todettiin valmistujaisjuhlien pitämisen olevan mahdollista, jos juhlat pystytään järjestämään kouluilla terveysturvallisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeiden mukaisesti.

Koronavirusepidemian perustasolla olevassa sairaanhoitopiirissä voidaan nykyrajoitusten mukaan järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa. Juhlien järjestäjien tulee kuitenkin huomioida esimerkiksi se, että juhlissa on syytä välttää tilanteita, joissa ollaan suoraan kosketuksessa muihin henkilöihin. Lisäksi tilajärjestelyt on toteuttava niin, että turvavälit pystytään pitämään.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on tällä hetkellä koronaepidemian perustasolla. Koronanyrkin maanantaisessa kokouksessa tuotiin esille myös se, että perustasolla olevissa sairaanhoitopiireissä ollaan todennäköisesti siirtymässä vapaampaan suuntaan kesäkuun alussa. Koronanyrkki kuitenkin painottaa, että mahdollisten höllennyksien jälkeen tiukat täsmätoimet otetaan tarvittaessa välittömästi käyttöön.

Tarja Kuikka