Joutsan Pärnämäessä eräällä pellolla havaittiin lauantaina 15. toukokuuta hieman erikoisempia vieraita, kolme kattohaikaraa. Havainnon teki pellolla traktorilla liikkunut henkilö, joka ikuisti kattohaikaroista kaksi oheiseen kuvaan. Kuvaajan mukaan kattohaikarat viihtyivät kyseisellä pellolla vajaan tunnin ajan.

Haikaralintuihin kuuluva kattohaikara on kookas lintu, sen pituus on vajaasta metristä reiluun metriin ja siipien kärkiväli vajaasta kahdesta metristä jopa 2,17 metriin. Kattohaikara pesii Euroopassa, Länsi-Aasiassa ja paikoin Afrikassa, yleensä korkealla kuten esimerkiksi katoilla tai puhelinpylväissä.

Suomessa lajin edustajia vierailee pääosin keväällä maan eteläosissa, mutta pysyvää lajikantaa Suomessa ei ole. Vuoteen 2019 mennessä Suomessa oli todettu vain yksi onnistunut kattohaikaran pesintä vuonna 2015. Sen sijaan Suomenlahden eteläpuolella Virossa kattohaikara on tavallisempi näky, sillä siellä pesiviä kattohaikarapareja arvellaan olevan viitisentuhatta.

Teksti: Tarja Kuikka
Kuva: Lukijan kuva

Tagged with →