Joutsan yhtenäiskoulun alaluokilla sekä Kurkiauran koululla on tänä lukuvuonna panostettu erityisen paljon lukemiseen sekä laskemiseen. Muutama viikko sitten kouluissa vietettiin lukuviikkoa, jolloin paneuduttiin monipuolisesti lukemiseen. Kuluvalla viikolla vietetään puolestaan matikkaviikkoa, jolloin lukujärjestykseen pyritään lisäämään laskemiseen liittyviä elementtejä mahdollisimman paljon.

Tiistaina alakoulun 36-luokat osallistuivat virtuaaliseen tiedepäivään, joka toteutettiin tiedepajoina koululla. Pajojen jälkeen ohjelmassa oli virtuaalinen matikkataikurin esitys kaikille alakoululaisille.

Joutsan yhtenäiskoulun ensimmäisen luokan opettaja Merja Saarela kertoi kehitelleensä matikkaviikon jokaiselle tunnille jotain pientä laskemiseen liittyvää. Maanantaina äidinkielen tunnilla ohjelmassa oli aapisen kappaleen tutkimista. Tunnin aluksi opettaja esitti kysymyksiä, kuten montako henkilöä mainitaan kappaleen vuoropuhelussa, tai kuinka monta kertaa tietty henkilö esiintyy tekstissä. Oppilaat näyttivät sormilla laskien, montako henkilöä heidän mielestään oli oikea vastaus. Matikkaa harjoiteltiin myös sanan ja virkkeen kirjainten määristä tehtävillä pylväsdiagrammeilla, sekä tavujen, sanojen ja kirjainten laskutoimituksilla.

Max Puttonen ja Tuulia Viro kokosivat itse tekemäänsä palapeliä.

Kuvaamataidon tunnilla ykkösluokkalaiset tekivät itse geometriset palapelit. Kun kaikki ovat saaneet oman palapelinsä valmiiksi, yhdistetään taideteokset käytävälle 174 palan isoksi palapeliksi. Puolestaan ympäristöopin tunnilla etsittiin erilaisia asioita ulkona, jotka opettajan ohjeistuksen mukaisesti laitettiin eri tavoin järjestykseen. Myöhemmin viikolla oli vielä luvassa liikuntatunnilla erilaisia viestejä, joissa tehtävinä oli laskutoimituksia.

Lukuteemaan liittyen ykkösten luokan ovessa on huuhkajan kuva, joka liittyy Lue ja liiku Huuhkajat lentoon -kampanjaan. Kuukauden kestävässä kampanjassa kannustetaan lapsia liikkumaan ja lukemaan. Jokaisesta 15 minuutin liikunta- tai lukuhetkestä oppilas saa rastin ja neljällä rastilla saa kiinnittää Bubi-huuhkajalle uuden sulan. Kampanjassa ovat mukana Joutsan yhtenäiskoulun 13-luokkalaiset. Ykkösten huuhkajalla sulkia näytti olevan jo mukavasti, kun kampanja-aikaa on vielä puolet jäljellä.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Matikkaviikolla ykkösluokkaiset tekivät pylväsdiagrammeja äidinkielen tunnilla.

Aino Teppola ja Veera Rantanen pylväsdiagrammien parissa.
Lue ja liiku Huuhkajat lentoon-kampanjassa kerätään liikunta- ja lukuhetkistä rasteja, jotka muuttuvat Bubi-huuhkajan suliksi.