Parin kuukauden korona-lisäajan jälkeen viime viikolla saatiin kuntiin puolueiden lopulliset ehdokaslistat tuleviin kuntavaaleihin. Muutoksia tuli sekä lisäysten että vähennysten muodossa aivan viime hetkillä, mutta nyt ehdokasmäärät ovat selvillä.

Seutukunnan kokonaisehdokasmäärä tippui vuoden 2017 vaalien 85 ehdokkaasta tämän vuoden 78 ehdokkaaseen. Pudotus oli siis seitsemän ehdokasta. Joutsassa ehdokasmäärä laski kymmenellä 53:een, mutta Luhangassa oli pientä kasvua 22 ehdokkaasta 25 ehdokkaaseen. Kasvu olikin Luhangassa tarpeen, kun ottaa huomioon, että valtuustopaikkoja on jaossa 15. Näilläkin ehdokasmäärillä reilusti yli puolet ehdokkaista tulee valituksi varsinaisiksi valtuutetuiksi.

Joutsassa suurin kato on käynyt kokoomuksen listalla, jolla on yhdeksän ehdokasta vähemmän kuin viime vaaleissa. Suhteellisesti suurimman harppauksen ylöspäin on ottanut vihreät, joiden ehdokasmäärä on viisinkertaistunut yhdestä viiteen ehdokkaaseen. Myös perussuomalaisilla on ehdokashankinnassa ollut vahvaa kasvua.

Luhangassa isoimpien puolueiden eli keskustan ja kokoomuksen ehdokasmäärät ovat täsmälleen samat kuin vuoden 2017 vaaleissa. Sen sijaan vaaleihin on tullut Luhankaan uutena puolueena kristillisdemokraatit kahdella ehdokkaalla, ja SDP on lisännyt ehdokasmääräänsä yhdellä.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →