Koronapandemia laittoi maaliskuussa uusiksi myös kuntavaalien suunnitelmat. Eduskuntapuolueiden enemmistö päätti, että vaaleja siirretään huhtikuulta kesäkuulle. Alkuperäisen aikataulun mukaan vaalit piti pitää 18.4., mutta uuden päätöksen mukainen varsinainen vaalipäivä on 13.6.

Myös ehdokasasetteluun tuli lähes parin kuukauden lisäaika. Tällä ei tule olemaan kovin suurta vaikutusta, sillä vaalien siirtopäätös tehtiin aivan viime tipassa, muutamaa päivää ennen ehdokaslistojen alkuperäistä jättöpäivää 9.3. Näin kaikilla puolueilla oli jo valmiit listat olemassa. Lisäaika tuonee Joutsassa ja Luhangassakin muutamia lisäehdokkaita mukaan, mutta ratkaisevaa merkitystä jatkoajalla ei ole.

Joka tapauksessa olisi erinomaisen hyvä, että uusiakin ehdokkaita saataisiin vielä mukaan. Ensinnäkin tämän hetken tiedossa oleva ehdokasmäärä ei ole järin suuri. Toisekseen naisten osuus ehdokaslistoilla on taas jäämässä harmillisen pieneksi. Ehdokkaiden ikäjakauma ei sen sijaan näytä olevan mitenkään kovin pahasti vinoutunut. Mutta ainahan mukaan toivoisi lisää nuoria ehdokkaita.

Lopulliset ehdokaslistat on palautettava kuntaan ensi viikon tiistaina, joten vielä olisi mahdollista lähteä mukaan kuntavaaleihin.

Pääkirjoitus on paikallislehti Joutsan Seudun kannanotto kulloinkin esillä olevaan asiaan.

Tagged with →