Keski-Suomen pelastuslaitoksen hälytystehtävät viime vuodelta on jälleen tilastoitu. Rakennuspaloja oli Joutsassa vuonna 2020 neljä ja rakennuspalovaaroja kaksi, molempia tilastoitiin yksi vähemmän kuin edellisenä vuonna. Luhangassa molemmissa tehtävissä oli nollatulos toista vuotta putkeen.

Kesäkuun lopussa Leivonmäellä paloi noin 45 neliön vapaa-ajan asunto täysin asuinkelvottomaan kuntoon. Asukas oli tehnyt alkusammutusta, mutta palo levisi liian nopeasti ja sammutusyksikköjen saapuessa paikalle rakennus oli ilmiliekeissä. Helmikuussa hirsirakenteinen, noin 150 neliön kokoinen vapaa-ajan asunto tuhoutui täysin tulipalossa Rutajärven etelärannalla, Salmelanniemen alueella. Syttymishetkellä kiinteistössä ei ollut ketään paikalla ja palokunnan paikalle hälytti naapuri. Paloa sammutettiin usean palokunnan yksikön voimin.

Maastopaloja Joutsassa oli seitsemän (vuonna 2019 neljä) ja Luhangassa viisi kappaletta (kaksi). Keväällä muutamat palot saivat alkunsa nuotiosta. Joutsassa makkaranpaistonuotiosta karannut tuli poltti noin 3.000 neliömetriä ruohikkoa. Luhangassa valvomatta jätetty nuotion tuli levisi ja tuhosi maastoa noin muutaman hehtaarin alueelta. Kummassakaan tuli ei ehtinyt tavoittaa alueella sijainneita rakennuksia eikä niissä syntynyt henkilövahinkoja.

Myös ulos heitetyt tuhkat aiheuttivat paloja. Keväällä Joutsan Kissankulmantiellä paloi maastoa saunan pesästä ulos vietyjen tuhkien syttyessä, samoin Harassa paloi maastoa. Luhangassa puolestaan paloi noin tuhannen neliökilometrin alueelta aluskasvillisuutta, kun tuhkat oli heitetty ulos ja palo syttyi. Kesällä iso maastopalo roihusi Kangasniementien varrella, jossa noin 50 metriä kertaa 50 metriä vanhaa pellonpohjaa paloi. Luhangan Kiiskinlahdella olevassa pienessä saaressa puolestaan roihusi maastopalo polttaen noin 20 x 30 metriä kokoisen aluskasvillisuuden alueen. Saaressa ei asu ketään eikä siellä ole rakennuksia.

Liikenneonnettomuuksia tapahtui Joutsan seutukunnalla yhteensä parikymmentä (27), mutta liikennevälinepaloja ei ollut yhtäkään. Tässä oli suuri muutos, sillä kahtena edellisenä vuonna Joutsassa on molempina kirjattu neljä liikennevälinepaloa. Heinäkuun lopulla Tammihaarassa sattui kahden henkilöauton nokkakolari, jossa loukkaantui kaksi henkilöä. Onnettomuus tapahtui, kun toinen autoista oli kääntymässä Korpilahdentien suuntaan ja pohjoisesta tullut auto ajoi sen etupuskuriin. Molemmat autot vaurioituivat törmäyksessä. Kolaripaikka ruuhkautui pahoin ja pitkäksi aikaa raivaustöiden vuoksi.

Öljyvahinkoja sattui Joutsassa kuusi (5) ja Luhangassa pysyttiin nollassa (1). Vahingontorjuntatehtäviä oli Joutsan seutukunnalla yhteensä 20 (16). Ensivastetehtäviä kirjattiin Joutsan palokunnalle 22 (25) ja Luhankaan kahdeksan (12) kappaletta. Muita tulipaloja tilastoitiin seutukunnalle vain yksi (5). Muita tarkastus- ja varmistustehtäviä oli seutukunnalla vajaat parikymmentä (16).

Ihmisen pelastustehtäviä tapahtui Joutsassa kaksi (6) ja Luhangassa nolla (1). Eläimiä on pelastettu Joutsassa edellisvuoden tapaan viisi ja Luhangassa nolla (1). Tammikuun lopulla ohikulkijat olivat huomanneet jäihin tippuneen peuran Joutsan Siikavedellä ja tehneet ilmoituksen hätäkeskukseen. Palokunta hätisteli valkohäntäpeuran takaisin rannalle turvallisesti.

Joutsan palopäällikkö Lauri Laine kertoo viime vuoden olleen hyvin tavanomainen palokunnan hälytysten ja tehtävien näkökulmasta.

– Viime vuonna palokunnalla ei ollut mitään tavallisuudesta poikkeavia onnettomuuksia. Kesällä meitä työllistivät maastopalot seutukunnalla ja syyskuussa riehunut myrsky työllisti myös tuhoillaan huomattavasti. Suurimmat maastopalot sattuivat kuitenkin naapuripelastustoimen alueella, joissa olimme apuna, summaa Laine.

Syksyllä riehunut Aila-myrsky teetätti Joutsan ja Luhangan alueella reilut kymmenkunta tehtävää tasaisesti koko päivän ajan. Teiden ja talojen katoille kaatuneet puut työllistivät Joutsassa kaksi yksikköä ja Leivonmäellä yhden.

Ensihoidolla oli tehtäviä vuonna 2020 noin 1.350 kappaletta, eli vajaat 30 edellistä vuotta vähemmän.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Erikokoiset ruohikko- ja maastopalot työllistivät palokuntaa viime vuonna. Kuva: Jiro Heino/Keski-Suomen pelastuslaitos.

Tagged with →